• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Noppeid Eesti muusika varamust

  Eesti klassikalise muusika teenekas uurija ja tutvustaja pianist Vardo Rumessen toob koos Peterburi keelpillikvartetiga publiku ette kodumaiste heliloojate parimad teosed.
  Kavas on sellised Eesti muusika kullafondi kuuluvad väljapaistvad teosed nagu Eduard Tubina klaverikvartett cis-moll ja Eduard Oja klaverikvintett, maailmaklassikast kuuleb César Francki klaverikvintetti.
  Eduard Tubin ja Eduard Oja õppisid 1920ndate lõpus Tartu Kõrgemas Muusikakoolis Heino Elleri klassis. Klaverikvartett cis-moll valmiski Tubinal 1930. aastal muusikakooli lõputööna ning selle esiettekanne toimus sama aasta 11. mail Heino Elleri kompositsiooniklassi õpilaste kontserdil Vanemuise kontserdisaalis. "Klaverikvartett on kahtlemata kõige küpsem suurvormis helitöö, mille Tubin õpinguaastail kirjutas, ja seda võib pidada ka Eesti üheks väljapaistvamaks kammermuusikateoseks.
  Seda iseloomustab ühelt poolt helilooja noorusromantiline tundemaailm oma lopsaka ja faktuuritiheda väljendusega, teisalt vormi hästi läbi mõeldud ülesehitus," on Vardo Rumessen Tubina klaverikvarteti kohta kirjutanud.
  Eduard Oja klaverikvintett valmis seoses Eesti Akadeemilise Helikunsti Seltsi korraldatud kammermuusikavõistlusega, kuigi ta oli selle komponeerimisega algust teinud juba õpinguaastail Tartu Kõrgemas Muusikakoolis. Oja teos pälvis sel konkursil esikoha ning tuli esmaesitusele auhinnatud helitööde kontserdil Tallinna Konservatooriumi saalis 24. jaanuaril 1936.
  Tabava hinnangu andis teosele Olav Roots, üks selle tolleaegsetest esitajatest. "Eduard Oja räägib oma klaverikvintetis värsket ja mõjuvat keelt. Autor avaldab oma mõtteid otsekoheselt, impulsiivselt ning on imponeeriv oma julguse ja jõuga. Oja fantaasia on lopsakas, ta inspiratsioonisähvatused rabavad," kommenteeris ta.
  Eesti muusika pärlite kõrval kõlab kontserdil belgia helilooja César Francki klaverikvintett (1879), mida helilooja-organist Charles Tournemire on nimetanud kvintettide kuningaks.
  Autor: Kersti Inno
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Teerajajad: ettevõtted vastutagu keskkonna- ja sotsiaalse mõju eest
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Biden plaanib maksudega rikkaid pitsitama hakata
Täna avalikustas Senati rahanduskomisjoni esimees Ron Wyden nn "miljardäridemaksu" plaani, mille eesmärk on kõrgemalt maksustada rikkaid ja ettevõtteid, vahendab Reuters.
Täna avalikustas Senati rahanduskomisjoni esimees Ron Wyden nn "miljardäridemaksu" plaani, mille eesmärk on kõrgemalt maksustada rikkaid ja ettevõtteid, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Põhja-Euroopa kustutas Lõuna-Euroopa lootused odavamale elektrile Aas: rohkem raha taastuvenergeetikasse
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.