29. september 2011 kell 21:00

Noppeid Eesti muusika varamust

Eesti klassikalise muusika teenekas uurija ja tutvustaja pianist Vardo Rumessen toob koos Peterburi keelpillikvartetiga publiku ette kodumaiste heliloojate parimad teosed.

Kavas on sellised Eesti muusika kullafondi kuuluvad väljapaistvad teosed nagu Eduard Tubina klaverikvartett cis-moll ja Eduard Oja klaverikvintett, maailmaklassikast kuuleb César Francki klaverikvintetti.

Eduard Tubin ja Eduard Oja õppisid 1920ndate lõpus Tartu Kõrgemas Muusikakoolis Heino Elleri klassis. Klaverikvartett cis-moll valmiski Tubinal 1930. aastal muusikakooli lõputööna ning selle esiettekanne toimus sama aasta 11. mail Heino Elleri kompositsiooniklassi õpilaste kontserdil Vanemuise kontserdisaalis. "Klaverikvartett on kahtlemata kõige küpsem suurvormis helitöö, mille Tubin õpinguaastail kirjutas, ja seda võib pidada ka Eesti üheks väljapaistvamaks kammermuusikateoseks.

Seda iseloomustab ühelt poolt helilooja noorusromantiline tundemaailm oma lopsaka ja faktuuritiheda väljendusega, teisalt vormi hästi läbi mõeldud ülesehitus," on Vardo Rumessen Tubina klaverikvarteti kohta kirjutanud.

Eduard Oja klaverikvintett valmis seoses Eesti Akadeemilise Helikunsti Seltsi korraldatud kammermuusikavõistlusega, kuigi ta oli selle komponeerimisega algust teinud juba õpinguaastail Tartu Kõrgemas Muusikakoolis. Oja teos pälvis sel konkursil esikoha ning tuli esmaesitusele auhinnatud helitööde kontserdil Tallinna Konservatooriumi saalis 24. jaanuaril 1936.

Tabava hinnangu andis teosele Olav Roots, üks selle tolleaegsetest esitajatest. "Eduard Oja räägib oma klaverikvintetis värsket ja mõjuvat keelt. Autor avaldab oma mõtteid otsekoheselt, impulsiivselt ning on imponeeriv oma julguse ja jõuga. Oja fantaasia on lopsakas, ta inspiratsioonisähvatused rabavad," kommenteeris ta.

Eesti muusika pärlite kõrval kõlab kontserdil belgia helilooja César Francki klaverikvintett (1879), mida helilooja-organist Charles Tournemire on nimetanud kvintettide kuningaks.

Autor: Kersti Inno

Hetkel kuum