Tea Varrak • 2. oktoober 2011 kell 21:00

Mustamäele kerkib peagi Eesti oma testmaja

Mustamäele kerkib Eesti oma testmaja. Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) ja Riigi Kinnisvara AS (RKAS) sõlmisid koostööleppe, et kasutada parimal viisil TTÜ intellektuaalset potentsiaali ning teha ulatuslikku koostööd teadus- ja arendustegevuse alal.

Siit Mustamäelt vaadatuna on vaid hea meel, et suur riigiettevõtte on ülikooliga sõlmimas pikaajalist koostöölepet ühistööks: ehituse -, energeetika-, mehaanika-, keemia- ja materjalitehnoloogia, infotehnoloogia, majandus- ja sotsiaalvaldkonnas.

Testmaja. Esimene pääsuke on kohe reaalselt teostumas - selleks on testmaja ehitamine ehitusteaduskonnale. Testmajas hakatakse testima seina- ja katusekonstruktsioonide efektiivsust; ventilatsioonisüsteemide toimivust, sh ka õhujaotuse tõhusust ruumides; küttesüsteemide (põranda-, radiaator, elekter- ja õhkkütte) efektiivsust; soojuspumpade tõhusust, sh spiraalkollektorite mõjusust Eesti oludes. Samuti uuritakse sisekliima ja jahutuse küsimusi ning päikesekollektorite tööd ja mikrokiipide kasutamisvõimalusi.

Tallinna Tehnikaülikooli ja RKASi koostöö on hea näide sellest, kuidas majanduslikult raskel ajal tuleb nii riigi- kui ka eraettevõtjatel investeerida, investeerida just tuleviku arendusse. Tavaliselt saab tehnoloogiate kiire areng alguse majanduslanguse ajal. Kui sel ajal tehnoloogiliselt pidurduda, ollakse pärast majanduslanguse tõusulepööramist olukorras, kus konkurendid on edumaa saanud.

Tulge-tulge! Sestap julgustan ettevõtjaid tulema ja nõu pidama, et koos teaduse ja tehnoloogiate võimalusi ühiskonda integreerida. Häid näiteid võib tuua palju. TTÜ teadlaste-inseneride tasemel kompetentsi kinnitab ka hiljuti allkirjastatud TTÜ ja Venemaa ettevõtte Russkii Sverhprovodniku leping, mille raames hakatakse tegema eeluuringud ja töötatakse välja tehnoloogiaid ning tootmisprotsesse kõrge- ja madalatemperatuuriliste teise põlvkonna ülijuhtide alal.

Hetkel kuum