• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mustamäele kerkib peagi Eesti oma testmaja

  Mustamäele kerkib Eesti oma testmaja. Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) ja Riigi Kinnisvara AS (RKAS) sõlmisid koostööleppe, et kasutada parimal viisil TTÜ intellektuaalset potentsiaali ning teha ulatuslikku koostööd teadus- ja arendustegevuse alal.
  Siit Mustamäelt vaadatuna on vaid hea meel, et suur riigiettevõtte on ülikooliga sõlmimas pikaajalist koostöölepet ühistööks: ehituse -, energeetika-, mehaanika-, keemia- ja materjalitehnoloogia, infotehnoloogia, majandus- ja sotsiaalvaldkonnas.
  Testmaja. Esimene pääsuke on kohe reaalselt teostumas - selleks on testmaja ehitamine ehitusteaduskonnale. Testmajas hakatakse testima seina- ja katusekonstruktsioonide efektiivsust; ventilatsioonisüsteemide toimivust, sh ka õhujaotuse tõhusust ruumides; küttesüsteemide (põranda-, radiaator, elekter- ja õhkkütte) efektiivsust; soojuspumpade tõhusust, sh spiraalkollektorite mõjusust Eesti oludes. Samuti uuritakse sisekliima ja jahutuse küsimusi ning päikesekollektorite tööd ja mikrokiipide kasutamisvõimalusi.
  Tallinna Tehnikaülikooli ja RKASi koostöö on hea näide sellest, kuidas majanduslikult raskel ajal tuleb nii riigi- kui ka eraettevõtjatel investeerida, investeerida just tuleviku arendusse. Tavaliselt saab tehnoloogiate kiire areng alguse majanduslanguse ajal. Kui sel ajal tehnoloogiliselt pidurduda, ollakse pärast majanduslanguse tõusulepööramist olukorras, kus konkurendid on edumaa saanud.
  Tulge-tulge! Sestap julgustan ettevõtjaid tulema ja nõu pidama, et koos teaduse ja tehnoloogiate võimalusi ühiskonda integreerida. Häid näiteid võib tuua palju. TTÜ teadlaste-inseneride tasemel kompetentsi kinnitab ka hiljuti allkirjastatud TTÜ ja Venemaa ettevõtte Russkii Sverhprovodniku leping, mille raames hakatakse tegema eeluuringud ja töötatakse välja tehnoloogiaid ning tootmisprotsesse kõrge- ja madalatemperatuuriliste teise põlvkonna ülijuhtide alal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Teerajajad: ettevõtted vastutagu keskkonna- ja sotsiaalse mõju eest
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Biden plaanib maksudega rikkaid pitsitama hakata
Täna avalikustas Senati rahanduskomisjoni esimees Ron Wyden nn "miljardäridemaksu" plaani, mille eesmärk on kõrgemalt maksustada rikkaid ja ettevõtteid, vahendab Reuters.
Täna avalikustas Senati rahanduskomisjoni esimees Ron Wyden nn "miljardäridemaksu" plaani, mille eesmärk on kõrgemalt maksustada rikkaid ja ettevõtteid, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Põhja-Euroopa kustutas Lõuna-Euroopa lootused odavamale elektrile Aas: rohkem raha taastuvenergeetikasse
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.