Vaiksed dialoogid kuulajatega

Janek Tuttar 06. oktoober 2011, 00:00

Kas oled kuulajana olnud suures saalis ja pannud tähele, mis juhtub siis, kui esiridadest keegi esinejalt midagi vaiksel häälel küsib? Kuna tagumistes ridades küsimust kuulda ei ole, on enamik esineja vastusest ülejäänud auditooriumile paraku täiesti arusaamatu.

Tulemus? Kuulajad tunnevad end kõrvalejäetuna ja nende huvi langeb. Mida sa võiksid teha juhul, kui ise oled esineja ja sulle vaikne küsimusi esitatakse? Mõni nipp, kuidas teha nii, et kõik sellest dialoogist sinu ja küsija vahel osa saaksid.

1. Korda selgel häälel küsimust. Võid vabalt öelda "Neile, kes küsimust ei kuulnud, annan ülevaate. Küsiti, kas..." Sellisel moel teavad kõik, millest jutt on ning seetõttu nende huvi on jätkuvalt seal, kus ta olema peab - sinu esinemise juures.

2. Küsi, kas sinu vastus oli ammendav. Mõnikord võib juhtuda, et annad enda arust küll väga vinge vastuse, aga kuulajale jääb asi siiski segaseks. Seega võid pärast vastust vabalt küsida "Kas see jutt vastas teie küsimusele?" Kui midagi jäi segaseks, küllap küsitakse juurde. Nii aga tead sa vähemalt, kas oled kuulajatega samal lainel.

3. Kui vastus on pikem kui paar lauset, siis ära unusta ka ülejäänud kuulajatega kontakti hoida. Kui räägid ainult küsijale otsa vaadates, siis tekitad temas ebamugavust ja samal ajal kaotad suure hulga ülejäänud publikust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing