Anne Oja • 16. oktoober 2011 kell 14:25

Kohus pani finantspüramiidi looja 25 aastaks türmi

USA föderaalkohus mõistis reedel 25 aastaks vangi New Yorgis finantspüramiidi loonud Nicholas Cosmo, vahendas Agence France Presse.

Cosmo lõi kaks investeerimisfirmat – Agape World Inc.’i ja Agape Merchant Advance’i. Ta veenis investoreid selles, et annab lühiajalisi ärilaene, kuid selle asemel kauples futuuridega.

Viie aastaga kogus Cosmo investeeringutena 400 miljonit dollarit, pettes oma kliente seejuures 195 miljoniga. Pettur andis end 2009. aasta jaanuaris ise võimudele üles, järgmise aasta oktoobris tunnistas ta ennast süüdi. Cosmo peab klientidele kompensatsiooniks maksma 179 miljonit dollarit.

Viimastel aastatel on USAs ilmsiks tulnud mitmeid finantspüramiide. Kõige kibedamaks osutus Nasdaqi endise direktorite nõukogu esimehe Bernard Madoffi skeem. 2009. aastal mõistis kohus talle 150 aastat vanglakaristust. 2010. aastal sai finantspüramiidi eest 14-aastase vanglakaristuse Arthur Nadel.

Hetkel kuum