• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinna börs võtab tuure üles

  Swedbanki Balti aktsiavahenduse üksuse juht Andres Suimets ei pea Tallinna börsi kiiret hinnatõusu imeks, kuna kohalik aktsiaturg on reageerinud ennegi välisbörside hinnarallile nihkega.
  "Ma ütleks, et Tallinna börs on varemgi jätnud globaalsete turgudega kaasa minemise esialgu vahele ja siis selle liikumise võrdlemisi kiiresti järele teinud," kommenteeris Suimets kaks päeva väldanud kiiret hinnatõusu.
  "Kui vaadata, kui palju OMX Tallinn on oma 4. oktoobri põhjadest kosunud, siis see on praeguse seisuga umbes 14%, mis ei ole midagi erilist võrreldes muu maailmaga (Euroopa börside suurnimesid jälgiv Euro Stoxx 50 indeks on kosunud sama ajavahemiku jooksul üle 12 protsendi - toim)," märkis Suimets.
  Tallinna börsile aktiivselt investeerinud Rene Ilves möönis, et eks kohalik börs liigub muu maailmaga ühte sammu. "Mujal maailmas keerasid börsid tõusule pärast seda, kui sa selgeks, et Euroopa panku hakatakse kapitaliseerima." Investor tõi positiivsena välja ka Olympic EG tugevad kolmanda kvartali müüginumbrid Baltimaades ning avaldas lootust, et need peaks andma kasiinofirmale kvartaliks ka korraliku kasumi.
  Möödunud reedel teatas Olympic, et hasartmängutulud ulatusid Balti riikides kolmandas kvartalis 19,4 miljoni euroni, mida on tervelt 20,5% enam kui aasta eest.
  Eriti korraliku käibe kasvu (31%) näidati Lätis, mis on viimasel ajal olnud kasiinofirmale kõige suuremat raha sisse toonud turg.
  Andersson: investorid on Tallinna börsile tulekut kaua kaalunud. Teise Tallinna börsi aktiivse investori Stefan Anderssoni arvates on paljud inimesed pikka aega kaalunud, millal Tallinna börsile siseneda. Andersson loodab, et mõnigi ettevõte on suutnud kohandada oma kulusid teenitavate tuludega ehk tulemused võiksid mitmel pool üllatada.
  Ka Swedbanki Balti aktsiavahenduse juht näeb Tallinna börsil palju potentsiaali, kuna Eesti on makromajanduslikult palju paremini positsioneerud kui teised Euroopa riigid ning paljud meie börsifirmadest on oma valmidust efektiivselt tegutseda ka halva majanduskliima ajal oluliselt parandanud. "Seega oligi investoritel vaja põhjust, et turule tagasi tulla ja julgeda riski võtta. Globaalne positiivne meeleolu on kindlasti abiks, aga pigem taheti näha häid tulemusi üksikettevõtete tasemel ja seda pakkusid kindlasti Olympicu tugevad numbrid," märkis Suimets.
  Veidi vähem optimistlik oli Ilves, kes tunnistas, et ega ju täpselt ei tea, mis pärast pankade rekapitaliseerimist hakkab juhtuma. Sama lugu on ka kasumitega, mis võiks tulla kolmandas kvartalis Tallinna börsil korralikud, aga edaspidist ei tea keegi, naljatles Ilves.
  Investor annab aga inimestele nõu ja soovitab mitte rapsida ja hoida heade ettevõtete aktsiaid. Sellisteks peab ta Tallinna börsil Merko Ehitust, Olympic EGd ja Tallinki. "Investor ei tohi sattuda paanikasse aktsiate liikumisest. Veelgi parem on üldse mitte aktsiahindu väga jälgida," märkis Ilves, kes vaatab väärtpaberite hindu kõigest paar korda nädalas.
  Palju sõltub ka kolmanda kvartali tulemustest. Suimetsa sõnul võivad Tallinki majandustulemustel olla turu jaoks kindlasti oluline mõju (avaldas eile õhtul prognoositust veidi paremad majandustulemused - toim).
  Sama arvas ka Andresson. "Usun, et lähinädalatel hakkavad määrama börsi käekäiku kolmanda kvartali tulemused. See on omaette huvitav nähtus, kuna tavaliselt on Tallinna börs reageerinud tulemustele päris loiult." Samas on tema sõnul Tallinna börsi likviidsus nii madal, et piisab, kui mõni üksik suurem investor on hakanud ostma, ja börs tõuseb korralikult.
  Swedbanki aktsiavahenduse juhi sõnul on praegu aga turule tulnud igasuguseid investoreid. "Käibed ei ole midagi erakordset ja tõusu taga on mitut liiki kliente."
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.