• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  FI: finantsturud muutuvad läbipaistvamaks

  Senisele finantsinstrumentide turgude (MiFID) direktiivile lisandub otsekohalduv ja Eesti seaduse suhtes ülimuslik määrus, kommenteeris finantsinspektsiooni juhatuse liige Kilvar Kessler Euroopa Komisjoni ettepanekuid direktiivi läbivaatamiseks.

  Järgneb Finantsinspektsiooni juhatuse liikme Kilvar Kessleri kommentaar:
  MiFID direktiivi muudatused on ulatuslikud ja Eesti turgu arvestades võiksid Eesti jaoks olla tähtsamad järgmised teemad:
  Muudatuste kohaselt tuleb tegevusluba hankida ka kliendile väärtpaberite hoidmise teenuse osutamiseks. Kehtestatakse rangemad nõuded kolmandate isikute pakutavate peibutiste aktsepteerimisele väärtpaberiportfelli valitseja poolt. Kohustatakse maaklereid helisalvestama kõik telefoni teel vastuvõetavad orderid.
  Suurema läbipaistvuse nimel peavad kauplemiskohad iga aasta kohta avalikustama täitmise kvaliteedi aruande, millest ilmneb täitmise kulu, kiirus ja tõenäosus konkreetse kauplemisele võetud väärtpaberi lõikes.
  Direktiiviga esitatakse minimaalne karistuste valik, rahalise karistuse alammäärad ja karistuste määramise üldpõhimõtted. Saastekvootidega kauplemisele hakkab kohalduma MiFID ja turukuritarvitusi keelav reeglistik. Sätestakse täpsemad tehnilised nõuded algoritmide alusel toimuvale väärtpaberikauplemisele.
  Senisele MiFID direktiivile lisandub otsekohalduv ja Eesti seaduse suhtes ülimuslik määrus. Selles reguleeritakse standardsemaid teemasid, sealhulgas finantstoodete läbipaistvuse küsimusi, väärtpaberi- ja tuletistehingutest teavitamise kohustusi ja juurdepääsu turul tehtud tehingu arveldamist korraldavatele süsteemidele.
  Euroopa Komisjon esitas ettepanekud finantsinstrumentide turgude direktiivi (MiFID) läbivaatamiseks, et muuta finantsturud tõhusamaks, vastupidavamaks ja läbipaistvamaks ning paremini kaitsta investorite huve. Uue raamistikuga suurendatakse reguleerivate asutuste järelevalvevolitusi ning kehtestatakse selged tegevuseeskirjad kõigi kauplemisega seotud tegevuste suhtes.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: börsi uustulnuk, Elisa uus juht ja abilinnapea
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.