Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Vastastikune kiusamine BLRTs

    "Davaite, ei hakka vaidlema ja lõpetame koosoleku ära," ütleb teisipäeva õhtul BLRT Grupi jurist Anton Filjajev kulmu kortsutades ja vaatab seinal olevat kella. See näitab üheksa õhtul. Kolm tundi tagasi algas BLRT aktsionäride erakorraline koosolek, mille lõppedes kinnitavad firma juhi ja suuromaniku Fjodor Bermaniga tülis olevad väikeaktsionäride esindajad, et vaidlus jätkub kohtus.
    Filjajev on vaatamata osa aktsionäre esindavate advokaatide protestidele suutnud saavutada Bermani tahtmise ja suuromanikuga dividendide maksmise pärast paar aastat tagasi tülli pööranud väikeaktsionärid peavad pettunult Kopli poolsaarel asuvast tööstushiiu peahoonest koju sõitma.
    Koosolekul Berman ei osale. Kontrollides 53% ettevõttest, teab ta juba enne algust väga hästi, millega õhtune närviline koosviibimine lõpeb.
    Temaga opositsioonis olevad aktsionärid olid esitanud juhtkonnale 68 küsimust ning nõudsid erakorralist aktsionäride koosolekut. Koosolek pidi toimuma hiljemalt 1. novembril ja viimasel hetkel ehk teisipäeval saab see formaalselt ka teoks.
    Bermani toetajad on koosolekuks põhjalikult valmistunud. Nimelt kulub koosoleku esimesed poolteist tundi ühe vähetähtsa põhikirjamuudatuse tegemisele ning kuue ja üheksa kuu majandustulemuste tutvustamisele.
    Poolteist tundi slaide. Aktsionäride 68 küsimusele vastamiseks käivitatakse BLRT tegevust tutvustav slaidiseanss. Kell üheksa on koosoleku aeg läbi ja ükski Bermani vastasleeri esitatud küsimus vastust ei saa. Esimesele küsimusele BLRT tegevuse ja eesmärkide kohta vastamiseks mõeldud 350 slaidist on jõutud ära vaadata 177. Slaide on tuimalt näidatud poolteist tundi paralleelselt kahes keeles. Ees on uus erakorraline koosolek.
    Kell 17.30 ehk pool tundi enne koosoleku algust kogunevad BLRT Grupi peahoonesse ajakirjanikud ja fotograafid, keda juhendab grupi kommunikatsioonidirektor. Osale aktsionäridele on meedia kohalolu üllatav, sest see on esimene kord, kui ajakirjanikud saavad osaleda Eesti võimsa tööstuskontserni osanike koosolekul.
    BLRT loojaist on kohal 16,34 protsendi omanik Mihhail Gnidin koos advokaadiga. Teised Bermaniga tülis olevad suuremad aktsionärid oma nägu ei näita. 5,5% aktsiate omanikku Valeri Karkatševi esindab tema väimees, skandaalse minevikuga ja Eesti Ekspressi teatel kahel korral nime muutnud Timo Sas. Just teda peetakse üheks omanikevahelise riiu õhutajaks.
    Teiseks tülikate küsimuste initsiaatoriks nimetatakse Brave Capitali juhti Veljo Kuuske, kellega seotud ettevõttel õnnestus hiljuti osta umbes 1% suurune osalus BLRTs. Ka teda pole kohal.
    Samuti ei tulnud koosolekule Fjodor Berman ega tema poeg Mark. Nende huve esindab Fjodori vend Igor. Ettevõtte kommunikatsioonidirektori sõnul on Fjodor ja Mark Berman puhkusel.
    Koosolekuruum on väike, seina peal on BLRT laevade pildid. Ajakirjanikel lubatakse koosolekul osaleda, fotograafid tohivad pildistada vaid esimesed viis minutit, siis peavad lahkuma. Väga paljust nad ilma ei jää, sest aktsionäride küsimustele vastamiseks mõeldud eesti- ja venekeelne slaidiseanss on tuim. Osa aktsionäre ajab toimuv naerma. "Kas teil endal ei ole piinlik neid asju niimoodi esitada?" küsib Sas koosoleku juhatajalt.
    "Oleks võinud need vastused saata e-postile, mitte raisata meie aega," jätkab Sas, kelle hinnangul on aktsionäride erakorraline koosolek muudetud tsirkuseks.
    Mida rohkem slaide näidatud, seda rahulolematumaks osa aktsionäre muutub. Nad üritavad umbes iga kümne minuti tagant esitlust peatada. "Teeme kaine mõistusega ning efektiivsemalt ja lähme suuliselt edasi nende küsimuste juurde, mille vastuseid slaidide peal ei ole," soovitab ettevõttest pea 23% omava Valeri Kovalenko esindaja.
    Ees ootavad uus koosolek ja kohus. Koosolekut juhatav Anton Filjajev pole sellega päri ning palub osalejail käituda intelligentselt ja austada kaasaktsionäre. "Mul on näiteks väga huvitav lugeda, millega tegelevad BLRT tütarettevõtted," toetab teda BLRT töötajast väikeomanik.
    Mitmendale küsimusele on hetkel see vastus, küsib kell 20.10 Kovalenko esindaja järjekordse slaidivahetuse järel. Esimesele, vastab Filjajev rahulikult ja slaidiseanss jätkub sama kindlalt, nagu liiguvad osutid koosolekuruumi seinal oleval kellal.
    Järgmisena paluvad aktsionärid koosoleku juhatajal esitlus peatada. "Ma ei oska seda teha," vastab Filjajev. Küll oskab ta esitlust aeglustada. "Kas te ikka jõuate lugeda või peaks aeglasemaks panema," uurib Filjajev aktsionäridelt. "Mul on hea meel, et te ise seda naudite," vastab Sas.
    Kell 21 annab Filjajev teada, et kuna kõigile küsimustele vastata ei jõutud, toimub veel vähemalt üks erakorraline koosolek. Kui jätkata samas tempos, kulub järgmisele 67 küsimusele vastamiseks aega vähemalt sada tundi ehk üle nelja ööpäeva.
    Pahaste aktsionäride esindajad nõuavad, et vastused saadetaks kirjalikult. Sõltumata vastustest on nad aga kindlad, et BLRT Grupi omanike vahel puhkenud tülile lahenduse otsimine jätkub kohtus.
    Veljo Kuuse firma NSC Investmentsi käes on 1% BLRT aktsiatest. Pärast osaluse omandamist on Kuusega seotud investorid astunud mitu Fjodor Bermani jaoks tülikat sammu, mille eesmärk võib olla soetatud 1% suuruse osaluse võimalikult kallis müük Bermanile.
    Näiteks avaldasid nad Äripäevas reklaami, milles teatasid, et hakkavad ostma kokku BLRT aktsiaid. Järgmise sammuna nõudis Kuusk koos
    BLRT aktsionäride Mihhail Gnidini ja Valeri Kovalenkoga 1. novembriks aktsionäride erakorralise koosoleku korraldamist. Ühtlasi edastati juhatusele paarkümmend küsimust.
    BLRT kommunikatsioonidirektori sõnul on Gnidin ja Kovalenko kontsernis kümneid aastaid töötanud ning väga hästi teadlikud grupi tegevusest, samas on nad korduvalt nõudnud juhatuselt teavet BLRT ja selle tütarühingute tegevuse ja äriplaani kohta. Juhatus on varem esitanud selle teabe nii suuliselt tänavusel korralisel üldkoosolekul kui ka vastustes aktsionäride üksikpäringutele, märkis ta.
    Sellest hoolimata esitasid Gnidin ja Kovalenko juhatusele 27. oktoobril nõude üldkoosoleku kokkukutsumiseks muu hulgas ka põhjusel, et juhatus räägiks notari juuresolekul aktsionäridele uuesti kontserni ja selle tütarettevõtete tegevusest, eesmärkidest ja tegevuskavast.
    Nõude täitmiseks valmistas juhatus ette kirjaliku ettekande ja esitas selle aktsionäride üldkoosolekul. Juhatus jätkab Gnidini ja Kovalenko küsimustiku käsitlemist järgmisel koosolekul, kinnitas kommunikatsioonidirektor.
    Fjodor Berman on varem omanikevahelist tüli kommenteerides öelnud, et dividende nõudvate vähemusaktsionäride eesmärk on Eesti võimsaim tööstuskontsern vaenulikult üle võtta.
    BLRT juhti ja suuromanikku Fjodor Bermani aktsionäride koosolekul esindanud Igor Bermani sõnul ei pakkunuks väikeosanike küsimused enamikule kohalolnutest huvi.
    Järgneb intervjuu BLRT juhatuse liikme Igor Bermaniga.
    Kuidas kommenteerite koosolekut? Normaalne. Ma arvan, et kõige tähtsam on see, et me nägime täna kuue ja üheksa kuu tulemusi, kontsern töötab ja areneb. Tuleb aru saada, et see presentatsioon, millesse täna suhtuti irooniliselt, on tegelikult tohutu töö. 62 ettevõtet ei ole võimalik tutvustada viieminutilise slaidiga.
    Ma arvan, et see on tõsine aktsionäride koosolek ja meil võtab see palju aega. Selle asemel, et tegeleda ettevõtte arendamisega, me raiskame aega küsimustele, mis enamikule aktsionäridest huvi ei pakkunud. Seega, milleks neid esitada?
    Kuidas kommenteerite konflikti aktsionäridega nagu Gnidin, Kovalenko jt? Ma ei hakka seda konflikti kommenteerima. Sellel on ajalugu.
    Mis samme plaanite astuda, et parandada suhteid aktsionäridega? Panustan kogu oma energia ettevõtte arendamisse.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Nordecon ehitab lennujaama militaarlennukite platsi
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Järgmine eestlane viis oma frantsiisi Dubaisse
Eesti rullmassaažikett Beautiful Me avab nutisalongid mai keskpaigas Araabia Ühendemiraatides Dubais ja aprilli lõpus Portugalis Leirias.
Eesti rullmassaažikett Beautiful Me avab nutisalongid mai keskpaigas Araabia Ühendemiraatides Dubais ja aprilli lõpus Portugalis Leirias.