• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Langus USA börsidel üle 3%

  Itaalia võlakirjade tootluse rekordiline tõus vallandas kolmapäeval müügisurve ka Ühendriikide aktsiaturgudel, langetades tähtsamaid indekseid 3,2-3,9%.

  Itaalia võlakirjade tulusus kerkis kolmapäeval 7,44%-le. 7% ületav tootlus tähendas investorite psühholoogilise piiri ületamist, sest just sel hetkel kasvasid minevikus kahtlused ka Kreeka, Iirimaa ja Portugali maksesuutlikkuse osas. Müügisurve tugevnes sessiooni teises pooles, kui meediasse jõudsid sõnumid, et Euroopa Liidu liidritel pole mingit otsest kava Itaalia päästmiseks.
  Sessiooni lõpetasid kolm peamist USA turge kirjeldavat aktsiaindeksit järgmistel tasemetel:Dow Jones      11 780,94    -389,24    -3,20%Nasdaq              2 621,65    -105,84     -3,88%S&P 500             1 229,10      -46,82     -3,67%
  Dow Jonesi tööstuskeskmise kõik 30 komponenti kauplesid täna punases. Suurimad langejad olid JPMorgan Chase (-7,08%), Bank of America (-5,67%), Alcoa (-5,83%) ja Hewlett Packard (-5,42%). S&P 500 koostises oli vaid üks tõusja: tarbeelektroonika müüja Best Buy, mille aktsia kerkis 1,42%.
  Sektorite lõikes kaotasid kõige enam finantsettevõtete aktsiad. Lisaks eelpool nimetatutele olid suurte kukkujate seas ka Citigroup (-8,18%), Goldman Sachs (-8,21%), Morgan Stanley (-9,01%) ja Wells Fargo (-5,80%).
  Hooga langes ka USA autotootja General Motorsi aktsia hind  (-10,90%), pärast seda kui ettevõte avalikustas juhtide ja investorite hinnangul mitterahuldava kasuminumbri ja vähendas neljanda kvartali kasumiprognoosi. 
  Häiritud investorid koondusid jälle näilist turvalisust pakkuvate USA võlakirjade juurde, mille tõusev hind surus tulususe 1,96%-le.
  Kuigi Itaalia võlakirjad tekitavad turgudel suurt ärevust, on ekspertide sõnul probleem pigem investorite ebakindluses kui otseselt eurotsooni riike iseloomustavas maksevõimes või selle puudumises. „Tegemist on usalduskriisi, mitte näitajate kriisiga. Itaalia võlatase on jätkusuutlik, aga riigil on vaja rakendada majanduskasvu toetavaid poliitikaid,” sõnas Brown Brothers Harrimani valuutastrateeg Mark McCormik Itaalia kohta, mille riigivõlg on USA ja Jaapani järel suuruselt kolmas maailmas, ulatudes 120%-ni SKP-st.
  Dollar tugevnes kolmapäeval nii euro kui ka naela suhtes, aga nõrgenes jeeni suhtes.Detsembri tähtajaga toornaftafutuuride hind alanes 1,06 dollari võrra 95,74 dollarile barrelilt. Kullafutuuride hind kukkus 7,60 dollarit 1 791,60 dollarile untsi kohta.
  Autor: Maarja-Liis Mitri
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Ain Kivisaar: eksklusiivse kinnisvara kese kolib lähiaastatel Tallinna Manhattanile
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
USA majanduskasv aeglustus ootamatult
Kaubandusministeerium avaldas kolmapäeval kolmanda kvartali esialgsed majanduskasvu tulemused, mida pärssisid Covidi nakatumiste tõus ja jätkuvad tarneahela probleemid, vahendab Reuters.
Kaubandusministeerium avaldas kolmapäeval kolmanda kvartali esialgsed majanduskasvu tulemused, mida pärssisid Covidi nakatumiste tõus ja jätkuvad tarneahela probleemid, vahendab Reuters.
Esimesel koroonaaastal kasvasid tervishoiukulud Eestis 167 miljoni euro võrra
Möödunud aasta algul puhkenud pandeemia mõju tervishoiule iseloomustavad ühelt poolt suurenenud erakorralised kulud, teisalt seiskunud plaaniline ravi. Seega jäid raviteenuste kulud erakorralise olukorra perioodil võrreldes eelneva aastaga väiksemaks.
Möödunud aasta algul puhkenud pandeemia mõju tervishoiule iseloomustavad ühelt poolt suurenenud erakorralised kulud, teisalt seiskunud plaaniline ravi. Seega jäid raviteenuste kulud erakorralise olukorra perioodil võrreldes eelneva aastaga väiksemaks.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.