• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigieelarve ohus? Valitsus, kus on plaan B?

  Euroopa Komisjon nendib eile avaldatud sünges majandusprognoosis, et Euroopa majanduse toibumine on seiskunud ning et meid ootab kidur kasv, mis ei too leevendust ka tööturul. "Euroopa majanduse väljavaade on sünge," ütles prognoosi tutvustanud rahandusvolinik Olli Rehn. "Majanduse toibumine on seiskunud ja majandus on uue languse ohus." Samuti kärpis Euroopa Komisjon Eesti tuleva aasta majanduskasvu prognoose, kuna nõudlus eksporditurgudel väheneb.
  Ootame varuplaani. Äripäeva arvates toetavad need uudised me oktoobrikuist juhtkirja - riigikogus menetlemisel olev Eesti tuleva aasta riigieelarve eelnõu, rääkimata seda toetavast majandusprognoosist, on kiiresti aegumas. Äripäev soovitab tuleva aasta eelarve kriitilise pilguga üle vaadata ning iga viimsetki senti enne kulutamist hoolikalt kaaluda. Miks me jätkuvalt pessimistlikud oleme?
  Sest ega Euroopa Komisjoni, kes näeb majanduskasvu aeglustumise taga usaldusnäitajate järsku langust, kasvanud pingeid finantsturgudel ja olukorra halvenemist maailmamajanduses, eilsed sünged prognoosid meile üllatusena tulnud. Samuti pole need ainsad murepilved. On ju selgi nädalal mitu korda kirjutatud Itaalia võlakirjadest, mille tootlus juba üle kriitilise 7% piiri vohamas. (Pealegi, Euroopa Komisjoni eile avaldatud prognoosid on koostatud enne kui Itaalia laenukulud üle kriitilise piiri tõusid.) Palju Kreeka hädadest on kirjutatud, ei jaksa kokku arvatagi. Üldist meeleolu arvestades võib Kreeka juba kadunuks lugeda.
  Peale selle on viimaste kuude (!) jooksul majanduskasvu prognoose kogu maailmas märkimisväärselt kärbitud. Näiteks USA järgmise aasta SKP kasvu väljavaateid on langetatud 2,9 protsendilt 2 protsendile ja eurotsooni oma 1,6 protsendilt 0,7 protsendile. Seega eurotsoonis on majanduskasvu ootusi kärbitud üle poole ja USAs kolmandiku võrra, leiab näiteks Mandatum Life Baltikumi Varahalduse juht Paul Lukka.
  Reitinguagentuur S&P hindas hiljuti Eesti panganduse riskitasemeks kuus punkti kümnest ning kinnitas, et krediidirisk ehk kohustuste täitmata jätmise tõenäosus on kõrge.
  Lisaks oleme kirjutanud Soome ettevõtjate konservatiivsetest plaanidest, sama pessimistlikud meeleolud valitsevad ka Rootsis, Taanis, Norras - kõik meile vägagi olulised ekspordipartnerid. Skandinaavia ettevõtjad kardavad Saksamaa majanduse kukkumist, seda, et Saksamaa sisetarbimine külmub, mistõttu kaoks põhjamaalastele väga oluline eksportturg. Skandinaavlaste, me suurimate ekspordipartnerite kartus hakkab aga lähitulevikus meidki mõjutama.
  Tõsi, tulevikule võib vaadata ka helgema pilguga. "Optimism on meie moraalne kohus," ütles septembris valitsuse pressikonverentsil järgmise aasta riigieelarvet tutvustades peaminister Andrus Ansip. Ja tõsi on ka, et "suurt pauku" pole olnud. Veel. Ning seegi, et ükski krahh pole tulnud ennustatud ajal, krahh tabab alati ootamatult. Ja veel, me saame valitsusest suurepäraselt aru - kärpimine on alati valus. Ja aina valusamaks läheb, sest piltlikult öeldes on me püksirihmad juba ammu viimases augus. Kuid siiski oleme arvamusel, et tuleviku suhtes tasuks olla mõnevõrra ettevaatlikum. Ning seetõttu ootaksime valitsuselt ka plaani B.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Nafta hind on täna tõusu jätkamas
Nafta hinnatõus on täna jätkumas, eelmisel nädalal tõusis tooraine hind juba kaheksandat nädalat järjest, sest globaalne energiaturu kriis suurendab enne talve nõudlust, vahendab Bloomberg.
Nafta hinnatõus on täna jätkumas, eelmisel nädalal tõusis tooraine hind juba kaheksandat nädalat järjest, sest globaalne energiaturu kriis suurendab enne talve nõudlust, vahendab Bloomberg.
Uute autode müük kukkus Euroopas veerandi
Põhiliselt kiipide puudusest tekkinud tarneraskuste tõttu müüdi septembris Euroopa Liidu riikides vaid 718 598 uut sõiduautot, mida on 23,1% vähem võrreldes möödunud aastaga.
Põhiliselt kiipide puudusest tekkinud tarneraskuste tõttu müüdi septembris Euroopa Liidu riikides vaid 718 598 uut sõiduautot, mida on 23,1% vähem võrreldes möödunud aastaga.
Piirangud lennutasid Rakvere firmas keskmise palga üle 4000 euro
Ühes Lääne-Virumaa ettevõttes oli mullu töötajate keskmine palk üle 4000 euro ning ettevõtte juhi palk 7600 eurot kuus. Eestis on nii kõrge pagatasemega ettevõtteid kokku 111, kirjutab Lääne-Virumaa Uudised.
Ühes Lääne-Virumaa ettevõttes oli mullu töötajate keskmine palk üle 4000 euro ning ettevõtte juhi palk 7600 eurot kuus. Eestis on nii kõrge pagatasemega ettevõtteid kokku 111, kirjutab Lääne-Virumaa Uudised.