Anu Jõgi • 11. november 2011 kell 9:23

Eesti imeb Soomest firmasid

Eestis tegutsevate soomlaste sõnul on ettevõtjatel siin luksuslikud tingimused, firmade vool Soomest Eestisse läheb üha kiiremaks, kirjutab Kauppalehti.

Kui lähiajal kavatseb Soomest lahkuda 4000-5000 ettevõtet, neist suurem osa Eestisse, tuleb püüda sellele voolule tõke ette panna, kirjutab leht.

Metallitööstuse allhankefirma Meconeti nõukogu esimehe Timo Parmasuo sõnul on Eestis ettevõtjatel unistuste tingimused. Üürid ja töötajad on odavamad, kasumilt ei pea makse maksma enne, kui see firmast välja võetakse, kuna Eesti maksuamet saab aru, ettevõttesse jäävat raha kasutatakse laienemiseks. Soomes alles hakatakse ettevõtte tulumaksu kosmeetiliselt langetama – 26 protsendilt 25-le.

Soome Ettevõtete Liidu EK andmetel tegutseb Eestis 17 000 Soome ettevõtet. See arv on kümne aastaga kahekordistunud ja tempo üha kasvab. Euro tulekuga on ka valuutarisk maandatud, kulude võrdlus lihtsustunud ja oskusi tuleb järjest juurde. Palgad on endiselt vaid kolmandik Soome omadest.

Millise nipiga saaks Soome sellise võistleja seljatada, küsib leht.

EK tõstab ettearvatavalt esile maksude alandamise, sellest pole aga praeguses olukorras suurt kasu, ettevõtte tulumaksu langetab kahanev kasum niikuinii.Teine valikuvõimalus on muuta maksustamise alust, lastes ettevõtte tulumaksu allapoole ja suurendades maksu dividendilt. Valitsus ongi sinnapoole teel.

EK küsitluse järgi kavatseb 4000-5000 ettevõtet lähiaastatel Soomest lahkuda. See on nii suur arv, et midagi tuleb kiiresti ette võtta. Ettevõtete tootlikkust tuleb kasvatada, sest just see on Eesti nõrk koht, ja maksustamine tuleb innustavamaks muuta. Selleks oodatakse Soome valitsuse juurde moodustatud kolmelt töörühmalt konkreetseid lahendusi, ministeeriumi kappides tolmuvatest lahjadest soovitustest pole mingit kasu.

Hetkel kuum