Kristina Traks • 16. november 2011 kell 3:55

Suured pangad: laenuraha kallineb

Kuigi euribor on kahanemas, kiirustavad siinsed suured pangad ettevõtjaid laenurahaga tehtava investeeringu otsust ruttu langetama.

"Laenude marginaalid on juba kasvanud ja kasvavad veelgi. Numbreid on raske välja tuua, kuid ka 0,1% on ettevõtjale kasv," ütles Nordea Pank Eesti peaökonomist Tõnu Palm. "Seda soovitan küll ettevõtjatele, et kellel on pikaajalisemad projektid tulemas, siis tasub võtta laenu tänase marginaaliga, sest tõenäoliselt on tulevikus laen kallim."

Palmi sõnul nõrgeneb majandusolukord Euroopas, kasv aeglustub ning Euroopa pangad on majanduskriisi keskmes. Teiselt poolt karmistuvad nõuded pankade kapitali adekvaatsusele. Mitu negatiivset asja koosmõjus kergitavadki laenuraha hinda. Palmi sõnul on laenuraha kallinenud juba tänavu kevadest ning olevat normaalne, et hinnatõus "lükatakse" ettevõtjate kanda.

Sarnast juttu räägivad ka Swedbank ja SEB.

Lähiaastail viie suurema panga hulka tõusta püüdva LHV juhatuse liige Indrek Nuume aga väidab sootuks muud: "Laenuraha ettevõtetele ilmselt ei kalline, sest Eestis tegutsevad pangad on likviidsed. Häid laenuprojekte napib (üldisest ebakindlusest tingituna ettevõtted ei investeeri), mistõttu tugeva ettevõtte finantseerimise nimel ollakse nõus marginaale endisel tasemel hoidma või isegi langetama."

Mida arvavad pankurite jutu kohta laenuraha vajavad toiduainetöösturid ja kinnisvaraarendajad ning kas euribor tõotab lähiajal veelgi langeda, loe lähemalt tänasest lehest.

 

 

Hetkel kuum