Romet Kreek • 21. november 2011 kell 7:30

Analüütikud Euroopa aktsiate suhtes optimistid

Kuigi Euroopa võlakriis ähvardab majandussurutisega, ei ole näha mingeid märke Euroopa ettevõtete kasumikasvu aeglustumisest, vahendab Bloomberg.

Stoxx Europe 600 indeksi ettevõtete tuleva aasta kasumid peaksid analüütikute prognoosi kohaselt kasvama 10,5 protsenti selle aasta 11 protsendise tõusu järel. Bloomberg kasutas enam kui 12 000 analüütiku ettevõtete tulemuste prognoose.

Pullid ütlevad, et alates detsembrist toimunud 16protsendine Euroopa börsilangus on loonud odavad aktsiad, kuna Euroopa ettevõtete kasumikasvu ootus on kõrgem USA omadest (USAs oodatakse ettevõtetelt 10,1 protsendist kasumikasvu). Euroopa majandus kasvas USAga võrreldes vaid kolmandiku. Karud ei usu analüütikute prognoose, kui valitsuste laenukulud löövad rekordeid Kreeka maksujõuetuse mure tõttu.

„Ettevõtted on palju parema tervise juures, kui 2008. aasta allakäigul,“ ütles Invesco analüütik Luke Sellini. „Debati teemaks on see, et kui kaugele põhja Euroopa majandussurutis võib levida, kuid aktsiate valutatsioonides on see juba enamus stsenaariumitesse sisse kirjutatud.“

Analüütikud ootavad, et tuleval aastal kasvatab rahvusvaheline nõudlus kaevanduskompaniide, jaekaupmeeste ja ehitusettevõtete kasumeid vähemalt kümne protsendi võrra. Stoxx 600 ettevõtete käibest 54 protsenti tuleb Euroopast väljaspoolt.

Hetkel kuum