• Jaga lugu:

  Lukas: võlgades üliõpilased läheksid välismaale

  Kui üliõpilane peab tudengielu kõrvalt maksma kooliraha ja elamiskulud, peab ta tööelu alguses võla tasumisega alustama ja see tooks kaasa ajude väljavoolu, ütles IRLi liige Tõnis Lukas.

  ASi Mainor nõukogu esimees Ülo Pärnits kirjutas täna Äripäevas ilmunud arvamusartiklis, et riigil on tulutu enda rahakoti peal üliõpilasi koolitada, kui nad hiljem  välismaale tööle lähevad. Lukase arvates oleks lahkujate arv veelgi suurem, kui tudengid peaksid tasuma enda rahakotist ka õppemaksu.
  Lukas sõnas, et võlgades elluastujad ei pruugi pärast kooli lõpetamist oma eluga toime toime tulla, sest siinsed tööandjad maksavad välismaaga võrreldes suhteliselt madalaid palkasid. 
  Lukas leidis, et lisaks tasuta kõrgharidusele vajavad tudengid ka toimetulekutoetust. „Üliõpilased vajavad toetust ka siis, kui nad saavad tasuta õppekohal õppida. Elamiskulud on ju ka päris suured, eriti kui õpitakse kodust kaugemal,“ rääkis Lukas.
  Lukase hinnangul sõltub eriti Tartu Ülikoolis tudengite eksistents sellest, kas nad saavad õppeperioodil toetust. „Siin on vaja nii õppetoetuste süsteemi kui ka ettevõtjate abi ja eristipendiume,“ ütles Lukas.
  Lukas laitis maha Pärnitsa idee, et tasuline kõrgharidus paneks üliõpilased kooli kõrvalt enam tööle.  Lukase sõnul on kõrghariduses erialasid, kus pole võimalik esimesel semestril leida ettevõtjast sponsorit, kes õpingud kinni maksaks. Pealegi on suur osa kõrgharidust, eriti sotsiaal- ja humanitaarvaldkonnas, häälestub konkreetselt tööjõuturule hiljem, mitte esimesel või teisel kursusel.
  „Kujutleda ette, et üliõpilased otsiks suure sponsori, tulevase tööandja ja hakkaksid siis tööandjast toetatuna õppima – see pole lihtsalt võimalik,“ sõnas Lukas.
  Lukas vastas Äripäeva päevaküsimusele, kas kõrgharidus peaks olema tasuline. Küsimus on ajendatud täna Äripäevas ilmunud Ülo Pärnitsa arvamusartiklist, mis toetab tasulist kõrgharidust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Indrek Alliksaar: hinnad kerkivad, kuid pelgalt see ei pruugi õnne õuele tuua
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Nordecon ehitab 17 miljoni eest Ahtri tänavale büroohoone
Nordecon sõlmis 17 miljoni euro suuruse lepingu Ahtri tänaval asuva Roseni Maja büroohoone ehitamiseks, selgub börsiteatest.
Nordecon sõlmis 17 miljoni euro suuruse lepingu Ahtri tänaval asuva Roseni Maja büroohoone ehitamiseks, selgub börsiteatest.
Kuidas väljuda õpilasfirma programmist päris firma omanikuna Samm-sammult: kuidas teha edukas äri
Igal aastal peavad gümnaasiumiastme õpilased otsustama, kas teha uurimistöö või õpilasfirma. Mõnel läheb nii hästi, et lõpuks sünnib päris firma koos maailmavallutusplaanidega.
Igal aastal peavad gümnaasiumiastme õpilased otsustama, kas teha uurimistöö või õpilasfirma. Mõnel läheb nii hästi, et lõpuks sünnib päris firma koos maailmavallutusplaanidega.
Arvuti hakkab elektri asemel kasutama valgust
Uued ülijuhtivad materjalid, tehisintellekti võimalused haiguste diagnoosimisel, moodne taaskasutus – nendest ja ka teistest huvitavatest teemadest on juttu Äripäevas välja antava ajakirja Imeline Teadus augusti numbris.
Uued ülijuhtivad materjalid, tehisintellekti võimalused haiguste diagnoosimisel, moodne taaskasutus – nendest ja ka teistest huvitavatest teemadest on juttu Äripäevas välja antava ajakirja Imeline Teadus augusti numbris.