30. november 2011 kell 16:23

Rehe: Enrikost jääb maha tugev amet

Aastatel 2002–2006 tolliametit ning maksu- ja tolliametit juhtinud Aivar Rehe sõnul on temalt omal ajal ameti üle võtnud Enriko Aav tööga hästi hakkama saanud ja lahkub ajal, mil organisatsioon toimib.

Maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aav teatas täna, et lahkub omal soovil ametist.

"Kuna ma olen sarnase edasiliikumise otsuse ise läbi teinud, siis tean, et kindlasti oli see raske otsus psühholoogiliselt, aga see ei tule mulle isiklikult üllatusena. Ma mõistan Enrikot, ta on teinud selle otsuse, lähtudes teatud sisemistest kaalutlustest," märkis Rehe ja lisas, et oluline on, et praegu, mil Enriko lahkub, on organisatsioon toimiv.

"Mina arvan, et Enriko on oma tööd hästi teinud," kommenteeris Rehe. Ta põhjendas, et maksuametis oli juba tema ajal oluline arendada kolme suunda: kogumist, kaitsmist ja hõlbustamist. Täpsemalt maksude kogumist, riigi kaitsmist salakauba eest ja Eesti kontekstis e-teenuste hõlbustamist. "Eesti on raporteerinud maksude tähtaegsest ja korrektsest laekumisest. Rõhutan, et maksude laekumine raskel ajal, eriti 2008–2009, oli väga suur väljakutse nii majandusele kui maksuhaldurile," sõnas Rehe. Ta lisas, et ühiskonna kaitse aspektist raporteerib amet regulaarselt, kuidas on edukalt tõkestatud küll sigarettide, küll alkoholi ja küll kütuse salaäri. Märkimisväärseid tulemusi on amet Rehe sõnul saavutatud ka narkootikumide salakaubaveo tõkestamisel, mis on piiriülene töö. "Hõlbustamise ehk e-teenuste puhul kuulsin mullu maksuameti aastakonverentsil, et e-maksuameti kasutamise tase on 94%. 2003. aastal olime umbes 35% tasemel. Suhteliselt lühikese ajaga on see tase jõudnud väga kõrgele. Kindlalt on tegemist Euroopa parima tulemusega e-maksuteenuste kasutamisel," rääkis Rehe.

Lisaks eeltoodule seisab juht Rehe hinnangul oma organisatsiooni usaldusväärsuse eest. „Maksuameti usaldus kodanike ja ettevõtjate silmis on kõrge ning see on suur väärtus,“ kiitis Rehe.

Rehe meenutas Enriko Aava kui selgrooga juhti. "Tema oli minu ajal uurimisvaldkonna juht, selles valdkonnas ei saanud jalga nõrgaks lasta," ütles Rehe. Veel meenutas Rehe, et maksuameti juhina oled kogu aeg võitlusvalmiduses, tegemist pole kellast kellani tööga. „Ameti peadirektori töö oli 24 tundi ööpäevas. Kui tekkisid sitatsioonid näiteks piiril, siis juht oli tihti see, kes äratati üles ja kes pidi mõnikord lausa 3 minutiga tegema juhtimisotsuse,“ sõnas ta.

Küsimusele, kes võiks olla Enriko Aava mantlipärija, vastas Rehe, et tal on tugev kandidaat taskus, aga räägib sellest ainult siis, kui näiteks rahandusminister soovib nõu küsida. „Käsi südamele, mina sinna tagasi ei lähe seekord. Panganduses on põnev ja ma üritan aidata oma organisatsiooni, kliente ja kogu Eestit, et ujuda välja järjekordsest väga värvikast seisust, mille suunas me liigume,“ kommenteeris Rehe küsimust, kas ta ehk ise kaaluks maksuametisse naasmist.

Autor: Piret Reiljan, Aivar Hundimägi

Hetkel kuum