• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lõppemas on Eesti spordile kehv aasta – ebaaususe aasta

  Aasta viimasel teisipäeval kogunevad Eesti spordiilma tipud galaõhtule “Spordiaasta Tähed 2011”, mille kulminatsiooniks on aasta sportlaste, treeneri ja võistkonna avalikustamine.

  Tiitlitele ei kandideeri kaks Eesti spordi suurkuju – endine suusakoondise peatreener Mati Alaver ja jalgpalli eestvedaja Aivar Pohlak. Mõlemad võiksid aga olla sel aastal peapretendendid Eesti spordi skandalisti tiitlile, sest edukat spordiaastat jäävad varjutama Andrus Veerpalu dopinguskandaal ning Eesti jalgpallurite maksudest hoidumise skandaal. Äripäeva hinnangul on Eesti spordielu probleemiks suletus ja liigne korporatiivsus. Jalgpall on ilmekaks näiteks. Spordis hinnatakse ausust ja võideldakse ebaausate võtete kasutajate vastu. Sarnaselt dopinguga on ebaasusaks võtteks maksudest hoidumine. Pärast eilseid vahistamisi Norras paistab, et mida kaugemale maksuamet uurimisega jõuab, seda rusuvamalt langeb maksudest hoidumise kahtlus Eestile kuulsust toonud jalgpalluritele.
  Eesti jalgpalli eduloo kirjutajaks on Aivar Pohlak. Samas võib Pohlak oma läbipaistmatu äritegevuse ning skeemitamisega anda Eesti jalgpalli mainele kõige valusama hoobi. Kui hinnata nn Raio Piiroja skandaalis seni avalikuks saanud infot, võib juba praegu väita, et Piiroja tasustamisel on hoidutud maksude maksmisest. Piiroja ametlik palk Norra jalgpalliklubis oli väiksem summast, mida pallurile tegelikult maksti. Norra maksuamet kahtlustab, et osa palgaraha maksti Piirojale stipendiumina ehk hoiduti Norras ja Eestis maksude maksmisest. Stipendiumiga saab näiteks Eestis vältida palgalt sotsiaalmaksu tasumist.
  Jalgpallurite vahendamisega tegelevat ja tulu teenivat firmat Sport & Net Grupp juhib Aivar Pohlak. Ta on öelnud, et stipendiumi maksmine on spordimaailmas tavaline. Ka on ta kinnitanud, et Piiroja palganud klubiga sõlmiti leping, mis nägi ette, et Piiroja palkamisele lisaks pakutakse norrakatele noormängijate otsimise teenust. Kahtlus on, et teenust ei osutatud ja raha läks Piiroja palgaks.
  Norra maksuameti ja politsei tegevus viitab tõsistele kahtlustele. Eestis taandub küsimus sellele, kas jalgpallurid olid teadlikud, et võivad osaleda maksupettuses ja kas skeemi initsiaatoriks oli Pohlak või Norra jalgpalliklubi. Kahtluste mahavõtmine sõltub Pohlakust. Seni on ta peitnud oma äritegevust erinevate mittetulundusühingute abil. Ka Sport & Net Grupi avalikud aruanded pigem tekitavad uusi küsimusi, kui annavad neile vastuseid.
  Suusakoondist juhtinud Mati Alaver tegi Veerpalu dopingujuhtumi ajal vea, et otsis abi valetamisest ja vältis tõe rääkimist. Pohlak on varem ja ka praeguses skandaalis astunud sama rada. Jalgpalli rahastamise ja mängijate vahendamisest teenitud tulu teemal pole Pohlak rääkida soovinud. Kuni maksudest hoidumise kahtluse tekkimiseni võiski öelda, et pole avalikkuse asi palju täpselt jalgpallurid välisklubides teenivad ning kui palju nende vahendamise eest teenib Pohlaku juhitav ettevõte. Nüüd on olukord muutunud ja Pohlak peab pea liiva alt välja võtma – näitama avalikkusele, kuidas on raha liikunud Eesti jalgpallurite vahendamiselt. Piiroja maksuskandaal ei puuduta ainult Norrat. Sellel on laiem tähendus. Kui Eesti tippjalgpallurid ja jalgpallielu korraldajad nuputavad skeeme, kuidas maksudest hoiduda,  ja teevad seda ka Eestis, ei ole kaotajaks mitte ainult umbmäärane riik. Kaotajaks on kogu spordielu, mille tippe hakatakse aasta lõpus tunnustama. Mida vähem on meil ausaid maksumaksjaid, seda kesisemad on ka riigi võimalused toetada spordi arengut ja sportlasi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Ajakirjanik: kuidas helistada Härra või Proua Pärnumaale?
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
Tesla aktsia on kevadest alates jõuliselt taastunud
Tesla aktsia on viimastel kuudel tublisti tõusnud, mis on osalt tingitud sellest, et investorite hinnangul saab elektriautode tootja kiibipuudusega paremini hakkama kui konkurendid, kirjutab Bloomberg.
Tesla aktsia on viimastel kuudel tublisti tõusnud, mis on osalt tingitud sellest, et investorite hinnangul saab elektriautode tootja kiibipuudusega paremini hakkama kui konkurendid, kirjutab Bloomberg.
Baltic Agro Machinery saab uue juhi
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Reformierakond vandus Keskerakonnale alla
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.