• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Raid: elektrituru puhul konkurentsist rääkimine on nonsess

  Et avatud elektriturul toimiv konkurents annab mingi positiivse aspekti, on ikkagi laus poliitiline vale, sõnas Estonian Cell ASi  tegevjuht Lauri Raid.

  Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink mainis täna hommikul pressikonverentsil, et avatud elektriturul on ka positiivseid külgi. Tema sõnul on Eesti Energia küsitlenud kliente, kes üldiselt olid rahul sellega, et toimub konkurents ja nendega tegeletakse, et see 50% kallinemine ei tundunud nii hull.
  „Kuna meie jaoks on kulustruktuuril energia number üks, siis kindlasti ei saa me olla rahul tendentsiga, kui see kulu tõuseb 50%,“ kommenteeris Ringi väidet Raid.
  Kuna Estonian Cell on elektrienergia suurtarbijana juba läinud üle avatud turule, siis on Raidi kinnitusel kehtivad turupakkumised ühest kategoorias, mis pole iseenesest muutnud elektriturul rohkem kui võimaldanud kohalikul elektritootjal tõsta elektrihinda uude kategooriasse. „Rääkida siin erinevatest tarnijatest või pakkujatest, on tegelikult nonsenss, sest need pakkumised langevad väga väikese tolerantsi vahemikku,“ märkis juht.
  Sisuliselt on tema sõnul tegemist uue turuga, kus pakkujatel on erinevatel põhjustel võimalik teha väga väikeses vahemikus pakkumine. Tegelikult kliendil puudub suur kuluvõrdluse võimalus, ütles ta.
  Kindlasti on see olnud Eesti Energia ja omanike jaoks omaette eelis, mis on põhjustanud inflatsiooni ja kulubaasi Eestis. Siin on erinevad poliitilised põhjused, miks seda tehti. Eks need on poliitilised valikud, milline tööstus on Eestis eelistatud ja millised mitte.
  Eesti keskmise palga peal olev eratarbija võrdleb Raidi sõnul arve puhul senti sendiga. Momendil on tema hinnangul elektrienergia teenuse kvaliteet eratarbijale ideaalne – tal pole vaja mõelda, ta võtab reguleeritud hinnapakkumise ja tal pole tarvis võrrelda erinevaid alternatiive.
  „Poliitiliselt tekib inimesel järgmisel aastal väidetavalt sportlik võimalus hakata oma vabade päevade arvelt võtma erinevaid pakkumisi. Need on 50% kõrgemal tasemel ja seejuures ainuke positiivne efekt on see, et kolmest turul olevast pakkujast saab võtta kõige väiksema numbri. Vaene inimene aga näeb, et see parim pakkumine on 50% kõrgema hinnaga pluss ta on pidanud selleks tegema regulaarset turuuuringut,“ selgitas Raid.
  Et see tõesti annab mingi positiivse aspekti, on ikkagi laus poliitiline vale, lisas ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Ain Kivisaar: eksklusiivse kinnisvara kese kolib lähiaastatel Tallinna Manhattanile
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Apple ja Amazon jäid ootustele alla
Tarneahela probleemid kimbutasid kolmandas kvartalis nii Apple'it kui ka Amazoni ning mõlemaid jäid analüütikute prognoosidele alla, vahendab CNBC.
Tarneahela probleemid kimbutasid kolmandas kvartalis nii Apple'it kui ka Amazoni ning mõlemaid jäid analüütikute prognoosidele alla, vahendab CNBC.
Esimesel koroonaaastal kasvasid tervishoiukulud Eestis 167 miljoni euro võrra
Möödunud aasta algul puhkenud pandeemia mõju tervishoiule iseloomustavad ühelt poolt suurenenud erakorralised kulud, teisalt seiskunud plaaniline ravi. Seega jäid raviteenuste kulud erakorralise olukorra perioodil võrreldes eelneva aastaga väiksemaks.
Möödunud aasta algul puhkenud pandeemia mõju tervishoiule iseloomustavad ühelt poolt suurenenud erakorralised kulud, teisalt seiskunud plaaniline ravi. Seega jäid raviteenuste kulud erakorralise olukorra perioodil võrreldes eelneva aastaga väiksemaks.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.