Koit Brinkmann • 17. juuni 2012 kell 13:00

Kuidas Nord Stream Ansipit lobistas

Aprillis tähelepanu pälvinud peaministri Andrus Ansipi kohtumine Nord Streami juhi Matthias Warniguga polnud sugugi nende esimene kokkusaamine.

Kuni eelmise esmaspäevani ei teadnud laiem avalikkus mullusügisesest Ansipi ja Warnigu trehvamisest ühel Estonias toimunud kontserdil. Nord Streami poolt organiseeritud kohtumisel edastati Ansipile materjalid, mille abil loodavad gaasijuhtme rajajad seni koostöösse kriitiliselt suhtunud Eesti valitsust ümber veenda.

Eelmise aasta neljanda septembri pühapäevasel õhtul esines Estonia kontserdisaalis Kristjan Järvi juhendamisel Läänemere-äärsetest riikidest pärit muusikaüliõpilastest kokku pandud Baltic Youth Philharmonic.

Teiste seas olid kontserti nautimas peaminister Ansip koos tütrega. Kuid kohal oli ka peaministri välisnõunik ning seda mitte juhuslikult. Orkestri asutajaks ja sponsoriks on Venemaa ja Saksamaa vahele Läänemerre gaasitoru ehitanud Nord Stream. Lisaks Ansipile nautis kontserdit ka Nord Streami tegevdirektor Matthias Warnig. Tema oli ka Ansipi kontserdile kutsunud ja kaasas olid tal paberid, mis olid mõeldud Ansipile.

Mullu septembris toimunud kohtumise avalikustas Andrus Ansip esmaspäeval riigikogus Keskerakonna poliitikute arupärimisele vastates.

Loe eelmisel sügisel Estonia kontserdisaalis toimunud Ansipi ja Nord Streami tegevjuhi kohtumisest esmaspäeval ilmuvast Äripäevast.

Hetkel kuum