Laura Mallene • 12. juuli 2012 kell 10:29

Ligi: ei saa öelda, et tunnen hirmus suurt rahulolu

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles riigikohtu ESMi otsust kommenteerides, et tulemus on valitsuse argumente väga tugevalt toetav.

“Kindlasti on seal eriarvamusi ja meile ebamugavamiad argumente, aga see on põhimõtteliselt oodatud. Ma ei saaks öelda, et tunnen hirmus suurt rahulolu, kuigi nii mulle soovitati öelda,” sõnas Ligi valitsuse pressikonverentsil.

Ligi nentis, et protsess ise ei ole olnud meeldiv. “See vaidlus on meie õigusele ja poliitikale väga oluline ja see vaidlus on vajalik, oleks võinud ka teistmoodi olla, palju argumente saaks esitada enne, kui toimub kohtu mahapidamise faas. Pidime kohtus lihtsaid asju põhjendama.”

Ligi ütles, et ei heida midagi ette õiguskantslerile, küll aga advokaadile (Carri Ginter - toim.), kes raadiosaates õiguslikult argumenteerimata valitsust kritiseeris.

“Raadios advokaat sõna otseses mõttes irvitas valitsuse üle. Ei ole vaja teha seda nii ebameeldivaks,” ütles Ligi. Kokkuvõttes leidis Ligi, et oli huvitav, vajalik, aga mitte eriti meeldiv protsess.

“Võib öelda, et selle protsessiga me läheme edasi, ESM saadatakse riigikokku ratifitseerimiseks. Eelnõu on valmis, eelnõus oleme maksimaalselt püüdnud maandada kõiki riske. Lõplik  eelnõu version valmib  pärast riigikohtu otsuse läbisõelumist,” sõnas Ligi.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul oleneb riigikogu kokkutulemise aeg sellest, missugune on riigikohtu otsuse tekst.

“Pressiteade ei kajasta kindlasti kõiki riigikohtu nüansse. Kui nüansse on palju, siis valitsus peab rohkem tööd tegema selle teemaga, kui nüansse on vähem, saame nädalaga hakkama,” sõnas Ansip.

Ansip avaldas kahetsust, et debatt ei saanud toimuda riigikogus.

“Minu jaoks on kõige olulisem, et riigikohus on leidnud, et meie suveräänsus on kaitstud läbi koostöö, mitte läbi isoleerumise - see on selle kohtulahendi kõige olulisem sisu minu jaoks. Selle pressiteate järgi on riigikohus ka tuleviku jaoks suunised andud,” sõnas Ansip.

Hetkel kuum