• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Frank ja euro versus sendid ja kuklid

  Lugano järvepromenaadil oma tavapärast tervisejooksu tehes või peaväljakul hommikust espressot juues ei adugi kohe, et ümbritsevaid turiste on tunduvalt vähemaks jäänud. Sagimist, fotoaparaatide välkumist on justkui palju ning endistviisi keerukas on promenaadil turismigruppide vahel manöövreid sooritada.

  Luganol, mis asub Šveitsi itaaliakeelses Ticino piirkonnas, on palju pakkuda igale maitsele – lummavad vaated Alpidele, purjekad järvel, matkarajad mägedesse ja ajaloolised külakesed ümberringi. Sellel medalil on aga teine pool – puhkus Ticinos ja üldiselt Šveitsis on muutunud kalliks. Kui pikki aastaid oli piirkond näiteks sakslastele, tänu heale maanteeühendusele, mugav ja kiire viis itaaliapärasesse kultuuri reisida ja seal nädalakese veeta, siis praegu, Šveitsi frangi ja euro suhte tõttu, eelistatakse odavlendu “päris” Itaaliasse, kus võimalik kohapeal sama raha eest endale rohkem lubada.
  Tugev frank ohustab riigi majandust üldises mõttes, kuid turism saab kõige tugevama löögi – jäävad ju välisturistid tulemata ning ka kohalikud kasutavad pigem võimalust ja reisivad odavamatele maadele.
  Nii ollakse üsna mures lähitulevikule vaadates – hindu ei saa ega taheta langetada, moodustatakse küll reisipakette, kuid tihtilugu osutuvad need kallimaks mõne naaberriigi omadest. Šveitsi saksa keeles on ütlus: Sul ei saa olla korraga viit senti ja kuklit – ikka kas üks või teine.  Selle mõttega saab ehk natukene vaielda, ent hetkeseisuga võib see praegust olukorda iseloomustada küll.
  Paralleelselt ümbritsevale raskele seisule kogu Euroopas on Šveitsil oma tugeva valuutaga päris keeruline konkureerida – tugev frank ja turismimassid ei sobi praegu kokku.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Elektrienergia hinnatõus paneb aina rohkem kodusele päikeseenergia-jaamale mõtlema
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.