Indrek Kald • 8. oktoober 2012 kell 13:24

Mihkel Oviir VEB fondist: tõde ei aegu

Riigikontrolör Mihkel Oviiri sõnul tuleb VEB fondi teemat edasi uurida, sest tõel pole aegumistähtaega.

"VEB fondi ümber on vaat et ligi kaks aastakümmet ringelnud erinevad kahtlused, kuuldused jne. Ma leian, et selles asjas tuleb tõde välja selgitada. On vaja nendele kahtlustele saada lahend, ükskõik, kas see lükkab kahtlused ümber või kinnitab neid või ilmneb hoopis midagi kolmandat," märkis ta.

"Tõde on tõde, tõele ei kehti aegumistähtajad, tõe väljaselgitamine ja avalikuks tegemine ei saa sõltuda ka VEB fondi teemalisest kreeditoride kohtuvaidlusest, sest ma ei kujuta ette, et tõde saaks kuidagi kohtumenetlusele kahjuks tulla," lisas Oviir.

Riigikontroll otsustab, kas on vajalik auditeerida VEB fondiga seonduvat, pärast Eesti Panga siseauditi sellekohase raportiga tutvumist. Riigikontroll on valmis osutama Eesti Pangale VEB fondiga seonduvate asjaolude väljaselgitamisel kõigekülgset abi.

Eelmisel nädalal teatas riigiprokuratuur, et ei alusta võimaliku kuriteo aegumise tõttu kriminaalmenetlust seoses ajakirjanduses tõstatatud kahtlusega, et Eesti Panga ametnikud on võltsinud VEB Fondi dokumente.

Hetkel kuum