Marta Jaakson • 2. november 2012 kell 15:29

Rõivas: ELi vahendid peavad teenima pikaajalist eesmärki

Täna arutas riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon Euroopa Liidu eelarvevahendite suunamist Eestis järgneval seitsmel aastal.

Prioriteetseimad valdkonnad olid haridus, infrastruktuur ning kaubanduse vahetuse lihtsustamine lähinaabritega. Komisjoni esimehe Taavi Rõiva sõnul arutati mahtude ja valdkondade üle ning pandi paika prioriteedid ja see, millistele tingimustele peavad edaspidi projektid vastama. „Rohkem lisaväärtust, rohkem innovatsiooni, rohkem kõrge väärtusega eksporti,“ selgitas Rõivas.

Prioriteetsetete valdkondadena luges Rõivas ette teadus- ja arendustegevuse, taristu arenduse, hariduse parandamise, sealhulgas põhi- ja gümaasiumihariduse arendamise, tugi- ja kõrvalmaanteede arenduse. Olulisena tõi ta välja Eesti Lääne-Euroopa naaberpealinnadega ühendamise, mille vahend on Rail Baltic.

„Suur eesmärk on kaubanduse vahetuse lihtsustamine Lääne-Euroopaga, seda läbi Mandri-Euroopa, mööda raudteed. Ka Soome ettevõtjatega luua paremad ühendused, et Soome jõuaks meieni märksa kiiremini. Neid valdkondi, mis tähelepanu vajavad, on muidugi veelgi,“ loetles Rõivas.

Euroopa Liidu vahendid peavad Rõiva sõnul teenima pikaajalist eesmärki ja olema Eesti pikaajalist arengut soodustavad.

Riigikogus hakatakse Euroopa Liidu eelarvevahendite suunamist Eestis 2014-2020 arutama 9. novembril.

 

Hetkel kuum