• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Draghi: finantsturud on silmnähtavalt rahulikumad

  Euroopa Keskpanga põhimure on euroala kriisis killustunud finantsturud taas ühtsena toimima saada. Valitsustel tuleb aga parandada poliitikavead, mis euroala tänasesse kriisi on viinud.

  Nii ütles Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi täna peale Euroopa Keskpanga intressinõupidamist, kus otsustati euroala enim jälgitud baasintressi määr jätta 0,75% tasemel muutmata.
  Seda hoolimata euroala majandusväljavaadete tumenemisest, mida kinnitas kolmapäeval Euroopa Komisjoni avaldatud värske prognoos. Mario Draghi möönis, et ilmselt tuleb ka keskpangal detsembris oma prognoosid uues valguses üle vaadata. Majandusolukorra paranemise märke on hetkel vähe.
  Küll aga on Mario Draghi sõnul silmnähtavalt paremaks läinud olukord finantsturgudel, kus mitmed tegurid viitavad investorite usalduse taastumisele. Draghi tõi näiteks USA rahaturufondide naasmise, hoiuste kasvu euroala raskustes riikide pankades, investorite riskijulguse kasvu, abiprogrammiga Iirimaa ja Portugali õnnestunud võlakirjamüügid.
  „Kõik need on julgust andvad märgid,“ ütles Draghi.
  Võimalikku uut intressimäärade kärbet Draghi kommenteerida ei soovinud. Pingete taandumine finantsturgudel tähendab juba ise olulist leevendust.
  Ka ei ole mingeid märke, et keskpanga erakorralised meetmed – likviidsuslaenud pankadele või seni veel rakendamata tugiostuprogramm võlakirjaturul oleksid kiirendanud inflatsiooni. Tänavu püsib see kõrge nafta hinna ja eelarvete konsolideerimisest johtuvate maksutõusude tõttu veel 2% piirist kõrgemal,  kuid tuleval aastal jääb hinnatõusutempo sellest piirist madalamaks.
  Draghi tunnustas Euroopa riikide edusamme eelarvedefitsiitide vähendamisel ning viitas positiivsete arengutena ka probleemsetes riikides tööjõu ühikukulude alanemisele ning jooksevkonto defitsiitide vähenemisele. Struktuursete reformide osas aga veel palju ära teha.
  „Mida kiiremini struktuursed reformid ellu viia, seda kiiremini saab olukord euroalal normaliseeruda,“ ütles Draghi.
  Pall on poliitikute poolel. Keskpank omalt poolt on valmis oma arsenali käiku laskma, kui see vajalik on. Praegu pole veel ükski liikmesriik keskpangalt võlakirjaturule sekkumist taotlenud – selleks tuleb esmalt taotleda abipaketti ESMist koos sinna juurde käiva majandusreformi kavaga. Ilma selleta ei ole keskpanga sekkumine mõeldav, kordas Draghi. Hispaania kõhkleb ja viivitab.
  Euroopa Keskpank tutvustas täna ka uusi uuenenud turvaelementidega eurokupüüre, nn Europe sarja, millest esimesed jõuavad käibele tuleva aasta mais. Uutes turvaelementides on kasutatud Euroopa mandrile nime andnud Kreeka jumalanna kujutist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Elektrienergia hinnatõus paneb aina rohkem kodusele päikeseenergia-jaamale mõtlema
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Kaup24 ja Hansapost saavad uue tegevjuhi