Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Draghi: finantsturud on silmnähtavalt rahulikumad

  Euroopa Keskpanga põhimure on euroala kriisis killustunud finantsturud taas ühtsena toimima saada. Valitsustel tuleb aga parandada poliitikavead, mis euroala tänasesse kriisi on viinud.

  Nii ütles Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi täna peale Euroopa Keskpanga intressinõupidamist, kus otsustati euroala enim jälgitud baasintressi määr jätta 0,75% tasemel muutmata.
  Seda hoolimata euroala majandusväljavaadete tumenemisest, mida kinnitas kolmapäeval Euroopa Komisjoni avaldatud värske prognoos. Mario Draghi möönis, et ilmselt tuleb ka keskpangal detsembris oma prognoosid uues valguses üle vaadata. Majandusolukorra paranemise märke on hetkel vähe.
  Küll aga on Mario Draghi sõnul silmnähtavalt paremaks läinud olukord finantsturgudel, kus mitmed tegurid viitavad investorite usalduse taastumisele. Draghi tõi näiteks USA rahaturufondide naasmise, hoiuste kasvu euroala raskustes riikide pankades, investorite riskijulguse kasvu, abiprogrammiga Iirimaa ja Portugali õnnestunud võlakirjamüügid.
  „Kõik need on julgust andvad märgid,“ ütles Draghi.
  Võimalikku uut intressimäärade kärbet Draghi kommenteerida ei soovinud. Pingete taandumine finantsturgudel tähendab juba ise olulist leevendust.
  Ka ei ole mingeid märke, et keskpanga erakorralised meetmed – likviidsuslaenud pankadele või seni veel rakendamata tugiostuprogramm võlakirjaturul oleksid kiirendanud inflatsiooni. Tänavu püsib see kõrge nafta hinna ja eelarvete konsolideerimisest johtuvate maksutõusude tõttu veel 2% piirist kõrgemal,  kuid tuleval aastal jääb hinnatõusutempo sellest piirist madalamaks.
  Draghi tunnustas Euroopa riikide edusamme eelarvedefitsiitide vähendamisel ning viitas positiivsete arengutena ka probleemsetes riikides tööjõu ühikukulude alanemisele ning jooksevkonto defitsiitide vähenemisele. Struktuursete reformide osas aga veel palju ära teha.
  „Mida kiiremini struktuursed reformid ellu viia, seda kiiremini saab olukord euroalal normaliseeruda,“ ütles Draghi.
  Pall on poliitikute poolel. Keskpank omalt poolt on valmis oma arsenali käiku laskma, kui see vajalik on. Praegu pole veel ükski liikmesriik keskpangalt võlakirjaturule sekkumist taotlenud – selleks tuleb esmalt taotleda abipaketti ESMist koos sinna juurde käiva majandusreformi kavaga. Ilma selleta ei ole keskpanga sekkumine mõeldav, kordas Draghi. Hispaania kõhkleb ja viivitab.
  Euroopa Keskpank tutvustas täna ka uusi uuenenud turvaelementidega eurokupüüre, nn Europe sarja, millest esimesed jõuavad käibele tuleva aasta mais. Uutes turvaelementides on kasutatud Euroopa mandrile nime andnud Kreeka jumalanna kujutist.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tõnis Saarts: kaotus paneb Kaja Kallase suure surve alla Eesti 200 võitleb elu eest, Kesk tegi comeback’i
Äsja lõppenud Euroopa Parlamendi valimistel saavad olema nähtavad siirded Eesti sisepoliitikasse ja mõju mitme erakonna käekäigule, kirjutab Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts.
Äsja lõppenud Euroopa Parlamendi valimistel saavad olema nähtavad siirded Eesti sisepoliitikasse ja mõju mitme erakonna käekäigule, kirjutab Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts.
Wall Streeti päev otsa kestnud pinev ootus lõppes lahja lõpuga
Investorid ja kauplejad jälgisid kolmapäeval pingsalt kahte sündmust, mis oma vormilt olid väga olulised, kuid sisuliselt staatilise loomuga ning midagi uut me peaagu teada ei saanudki.
Investorid ja kauplejad jälgisid kolmapäeval pingsalt kahte sündmust, mis oma vormilt olid väga olulised, kuid sisuliselt staatilise loomuga ning midagi uut me peaagu teada ei saanudki.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootajte puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootajte puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Wendre loob oma jaekaupluste võrgu
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Telia peakontor kärbib pinda veerandi võrra
Telia peakontor Rootsis annab käest 9500 ruutmeetri jagu peakontori pinda, ettevõtte teatel pole raha kokkuhoid selle peamine põhjus.
Telia peakontor Rootsis annab käest 9500 ruutmeetri jagu peakontori pinda, ettevõtte teatel pole raha kokkuhoid selle peamine põhjus.