Katariina Krjutškova • 9. november 2012 kell 3:01

Loe, kes valivad  nõukogude liikmed

Väidetavalt on justiitsminister Kristen Michal, nn hall kardinal Rain Rosimannus ja majandusminister Juhan Parts need, kelle käes nõukogu liikmete valimisel juhtpult.

Mitu allikat väitsid Äripäevale, et endine peasekretär Michal ja endine riigikogu liige Rosimannus on endiselt Reformierakonnas otsustajad. „Ilma nende kahe inimeseta ühtegi otsust ei tehta. Kui mõnikord sünnib otsus ilma nendeta, pannakse seda väga pahaks,” ütles Äripäevale üks anonüümsust palunud endine nõukogu liige.

Kristen Michal viitas usutluses Äripäevale korduvalt, et ta pole enam peasekretär ega tegele partei rahaasjadega möödunud aasta kevadest saati. Michal soovitas annetuste kohta küsida praeguselt peasekretärilt Martin Kukelt. Väidetavalt pole aga Kukk veel nö otsustajateringi arvatud, ehkki ta allkirjastab annetuste aruannet.

Segasem on otsustamine Isamaa ja Res Publica Liidus, kus määrav sõna on majandusminister Juhan Partsil, keda ümbritsevad aga Res Publica taustaga abistajad. "Selliseid asju ei otsustata üksinda. Keegi teeb eeltööd, keegi söödab neid asju talle ette,” rääkis endine nõukogu liige.

IRLi rahaasjadega seostatakse Ken-Marti Vaherit, ettevõtjaid Tõnis Paltsu ja Reet Roosi ning Res Publica aktiivsete noorpoliitikute Indrek Raudset, Toomas Tautsi või Tõnis-Martin Konsi.

Parts sõnas, et erakonna rahastamise eest vastutab peasekretär. „Majandusminister erakonnale annetusi ei küsi. Loomulikult suhtlen sageli ettevõtjatega, ettevõtlusorganisatsioonide ja alaliitudega, seda nii ministritööga seoses kui näiteks IRL-i majandusklubi raames, aga selle suhtluse sisuks pole erakonna rahastamine vaid laiemad või kitsamad majanduspoliitilised teemad,” ütles Parts.

IRLi endise peasekretäri Priit Sibula hinnangul suhtleb nende parteis annetuste teemal ligi 15 inimest, ehk veidi vähem, kui kuulub erakonna eestseisusesse ehk juhatusse. Seda pole veel ette tulnud, et ettevõtja kannaks eelneva vestluseta raha partei kassasse. Annetamisele eelnevad reeglina läbirääkimised, ütles Sibul.

Hetkel kuum