Kadri Põlendik • 20. november 2012 kell 16:45

Ametiühing streiki ei välista

Stjuuardesside ja stjuuardite ametiühingu juhatuse liige Veiko Saga ütles, et seoses koondamisega streiki ei plaanita, kuid kollektiivlepingu läbirääkimised võivad selle kaasa tuua.

Saga teatas, et koondamisest teadsid lennusaatjad juba nädal tagasi, kuid ometi on ta täna tegelenud nõustamistööga, sest töötajatel on suur ebakindlus ja tahetakse teada, mida peab ette võtma.

"Me oleme alati teadnud, et meie osakonna töötajate hulk sõltub lennukite hulgast, mis on täiesti loogiline. Kollektiivlepingutes ei ole ühtegi nö hooba, millega saaksime koondamist kui sellist takistada. Ma arvan, et see oleks suhteliselt ebamõistlik, kui me hakkaksime lihtsalt kaikaid kodarasse viskama sellele, et kui lennukid on näiteks üks osa, aga inimesi, kes neil töötavad, on topelt rohkem, see ei ole loogiline. Me ei ole seda tüüpi ametiühing, kes ütleb, et nui neljaks, ei tohi koondada. Sellist asja me ei ole kunagi teinud ega kavatsegi teha," rääkis Saga.

Hetkel on kindlalt teada vaid Estonian Airi plaan koondada 146 töötajat. Kes täpselt lahkuma peavad, selgub detsembri alguses.

"Kuidas praegusel hetkel toimub koondamine, on meil reglementeeritud kollektiivlepingus. See käib seniority-süsteemi alusel, see tähendab, et väiksema kogemusepagasiga inimesed on kahjuks ka esimesed, kes satuvad löögi alla," selgitas Saga.

Stjuuardessid ja stjuuardid koondamisega seoses streiki ei plaani, kuid protesti võib kaasa tuua kollektiivlepingute arutelu.

"Ei ole saladus, et kollektiivlepingud on uue töölepinguseaduse alusel ju Estonian Airis üles öeldud augusti seisuga ja sellega seoses kehtib etteütlemisaeg, mis lõppeb 9. veebruaril. Praegusel hetkel käivad väga intensiivsed läbirääkimised kollektiivlepingu allkirjastamiseks. Kui me ei saavuta soovitud tulemust aktsepteeritud aja vältel, siis võib midagi niisugust (streik – toim.) kõne alla tulla. Me ei välista seda, ütleme nii," ei välistanud Saga streigivõimalust. Ta lisas, et läbirääkimistel on jäänud veel vaid üks vaidlusküsimus.

"Meie poolt on tulnud väga suured järgiandmised juba. Kui härra Raasuke nimetas ametiühingute lepinguid väga piiravateks, siis antud hetkel oleme kõik töö- ja puhkeaja normid tühistanud oma kollektiivlepingus. Samas me ei ole esitanud palganõudmisi, aga seal on veel mõned sotsiaalsed garantiid, millega on tekkinud probleeme. Praegusel hetkel on tööandja pöördunud riikliku lepitaja poole selle viimase küsimuse arutamiseks," ütles Saga.

Hetkel kuum