Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ametiühing streiki ei välista

  Stjuuardesside ja stjuuardite ametiühingu juhatuse liige Veiko Saga ütles, et seoses koondamisega streiki ei plaanita, kuid kollektiivlepingu läbirääkimised võivad selle kaasa tuua.

  Saga teatas, et koondamisest teadsid lennusaatjad juba nädal tagasi, kuid ometi on ta täna tegelenud nõustamistööga, sest töötajatel on suur ebakindlus ja tahetakse teada, mida peab ette võtma.
  "Me oleme alati teadnud, et meie osakonna töötajate hulk sõltub lennukite hulgast, mis on täiesti loogiline. Kollektiivlepingutes ei ole ühtegi nö hooba, millega saaksime koondamist kui sellist takistada. Ma arvan, et see oleks suhteliselt ebamõistlik, kui me hakkaksime lihtsalt kaikaid kodarasse viskama sellele, et kui lennukid on näiteks üks osa, aga inimesi, kes neil töötavad, on topelt rohkem, see ei ole loogiline. Me ei ole seda tüüpi ametiühing, kes ütleb, et nui neljaks, ei tohi koondada. Sellist asja me ei ole kunagi teinud ega kavatsegi teha," rääkis Saga.
  Hetkel on kindlalt teada vaid Estonian Airi plaan koondada 146 töötajat. Kes täpselt lahkuma peavad, selgub detsembri alguses.
  "Kuidas praegusel hetkel toimub koondamine, on meil reglementeeritud kollektiivlepingus. See käib seniority-süsteemi alusel, see tähendab, et väiksema kogemusepagasiga inimesed on kahjuks ka esimesed, kes satuvad löögi alla," selgitas Saga.
  Stjuuardessid ja stjuuardid koondamisega seoses streiki ei plaani, kuid protesti võib kaasa tuua kollektiivlepingute arutelu.
  "Ei ole saladus, et kollektiivlepingud on uue töölepinguseaduse alusel ju Estonian Airis üles öeldud augusti seisuga ja sellega seoses kehtib etteütlemisaeg, mis lõppeb 9. veebruaril. Praegusel hetkel käivad väga intensiivsed läbirääkimised kollektiivlepingu allkirjastamiseks. Kui me ei saavuta soovitud tulemust aktsepteeritud aja vältel, siis võib midagi niisugust (streik – toim.) kõne alla tulla. Me ei välista seda, ütleme nii," ei välistanud Saga streigivõimalust. Ta lisas, et läbirääkimistel on jäänud veel vaid üks vaidlusküsimus.
  "Meie poolt on tulnud väga suured järgiandmised juba. Kui härra Raasuke nimetas ametiühingute lepinguid väga piiravateks, siis antud hetkel oleme kõik töö- ja puhkeaja normid tühistanud oma kollektiivlepingus. Samas me ei ole esitanud palganõudmisi, aga seal on veel mõned sotsiaalsed garantiid, millega on tekkinud probleeme. Praegusel hetkel on tööandja pöördunud riikliku lepitaja poole selle viimase küsimuse arutamiseks," ütles Saga.
 • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Uuring: klienditeenindus 400 protsenti paremaks? Tehtav!
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Euribor langes kolmapäeval veidi
12 kuu euribori intressimäär, mida tavaliselt kasutatakse eluasemelaenude puhul, langes kolmapäeval 3,719 protsendile.
12 kuu euribori intressimäär, mida tavaliselt kasutatakse eluasemelaenude puhul, langes kolmapäeval 3,719 protsendile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Läti riiklik energiafirma plaanib Eestisse pool miljardit investeerida
Läti Latvenergo tütarfirma Elektrum Eesti kavatseb Eestis rajada kuni 400 megavati jagu päikese- ja tuuleparke, kümnendi investeerimisplaan on kuni pool miljardit eurot.
Läti Latvenergo tütarfirma Elektrum Eesti kavatseb Eestis rajada kuni 400 megavati jagu päikese- ja tuuleparke, kümnendi investeerimisplaan on kuni pool miljardit eurot.
Wendre loob oma jaekaupluste võrgu
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.