• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maruste: parteile annetaval ettevõttel peab olema ajalugu

  Põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste täpsustas, et komisjon pole siiski otsesõnu öelnud, et juriidiliste isikute annetused erakondadele legaliseeritakse. Ta loodab, et sel teemal arutelu jätkub.

  „Kui juriidilistele isikutele annetused lubada, tuleb paika panna ka tingimused. Näiteks seada annetuse ülempiir või kohustus teha annetus pangaülekandega,” selgitas ta. Samuti peab firma tegevus olema läbipaistev, kontrollitav ning ettevõttel peab olema ajalugu.
  „On oht, et erakonnad satuvad üksikisiku või ettevõtte kontrolli alla ning see tuleb juba varakult elimineerida,” ütles Maruste.
  Mis puudutab valimiskampaania kulusid, siis neile oleks Maruste sõnul keeruline ülempiiri seada. „Valimiskampaania kulusid on raske määratleda, sest olemuselt on erakond kogu aeg valimiskampaanias – koostatakse programme, kohtutakse inimestega. Küll saab seada ülempiiri valimiskampaania mahtudele,” selgitas ta. Maruste ütles, et näiteks võib seada mahupiiri poliitreklaamile telekanalites või välireklaamides.
  Põhiseaduskomisjon sai erinevatelt asutustelt ja organisatsioonidelt 21 ettepanekut. Küsimusele, kas Maruste loodab, et need ettepanekud ja väljatöötamisel seaduseelnõu muudab erakondade rahastamise edaspidi täiesti läbipaistvaks, vastas ta: „Mispärast me siis tööd ja vaeva nägime?”
  Ta lisas, et Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjon plaanib juurutada ka erakondade raamatupidamisreeglite ühtlustamise ja kaasajastamise, mis laieneb ka üksikkandidaatidele ja valimisliitudele.
  „Mina pole seda meelt, et Eesti erakondade rahastamises on midagi katastroofiliselt halvasti. Kui on asju, mida saab paremaks muuta, siis seda me ka teeme,” ütles Maruste. Kindlasti pole tema sõnul komisjoni ettepanekud kivisse raiutud, vaid arutelud kestavad edasi, sest seaduseelnõu väljatöötamise tähtajaks on 2013. aasta märts. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Morgan Stanley strateeg: tulekul korrektsioon või karuturg
Morgan Stanley strateeg Michael Wilson prognoosib, et praegune pulliturg lõpeb enne aastavahetust korrektsiooni või karuturuga.
Morgan Stanley strateeg Michael Wilson prognoosib, et praegune pulliturg lõpeb enne aastavahetust korrektsiooni või karuturuga.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.