Raivo Sormunen • 30 jaanuar 2013

Swedbankis tuleb dividendisadu

Kapitaliseerituse poolest Euroopa Liidu tugevuselt teine pank Swedbank teatas täna hommikul oma neljanda kvartali kasumi neljakordistamisest ning lubas maksta investoritele sel aastal 9,90 Rootsi krooni aktsia kohta dividende ehk kolmveerandi võrra enam kui aasta eest.

Arvestades aktsia 134,90 Rootsi kroonist sulgemishinda Stockholmi börsil tähendab see 7,3% dividenditootlust.

Baltimaade suurima panganduskontserni neljanda kvartali puhaskasum hüppas 965 miljonilt Rootsi kroonilt 4,34 miljardi kroonini, kuid suuresti mõjutas kasumikasvu see, et 2011. aasta viimases kvartalis kirjutati Lätis maha 1,9 miljardi krooni eest maha firmaväärtust.

Kasum ületas uudisteagentuur Bloombergi andmeil analüütikute keskmist 3,54 miljardi kroonist prognoosi, milles ei arvestatud niivõrd tugeva intressitulu ja teenustasu tulu kasvu ning kulude kokkuhoiuga.

„Otsus tõsta dividende väljamaksemäära toetub panga tugevale kasumiteenimise võimele ja madalale riskile, lisaks veel ka lähitulevikus prognoositavale madalale laenunõudlusele,“ märkis panga juhatuse esimees Michael Wolf. „Uue dividendipoliitikaga jätkame me panga kapitaliseerituse tõstmist, aga mitte nii kiiresti kui varem.

Kui siiani nägi Swedbanki dividendipoliitika ette 50% kasumi jagamist dividendideks, siis tänase ettepaneku järgi läheb jagamisele tervelt 80% möödunud aasta kasumist.

Swedbanki esmaste omavahendite suhtarv (Tier 1) ulatus 17,4%ni varadest, mis on kõvasti enam Rootsi Keskpanga poolt määratud minimaalselt 10% nõudest.

Tugevalt kapitaliseeritud on ka teised Põhjala pangad: Handelsbanken 17,9%, SEB 16,5%, Nordea 12,2%.

 

Hetkel kuum