Rivo Sarapik • 31 jaanuar 2013

SEB kasum Eestis kahanes

SEB Eesti teenis möödunud aastal 73,1 mln eurot tegevuskasumit, mida on viiendiku võrra vähem aasta varasemast.

SEB tegevustulud ulatusid panga teatel 133,5 miljoni euroni (134,4 mln 2011. aastal) ning tegevuskulud 62,6 miljoni euroni (65,3  mln 2011. aastal). Laenukahjumite eraldisi vähendati 2012. aastal 1,9 miljoni euro ulatuses (2011. aastal vähenesid eraldised 24,8 miljoni euro ulatuses). 

Eraklientide laenud kasvasid.

Eluasemelaenude väljastamine suurenes eelmisel aastal võrreldes varasema aastaga 40%. Eraisikute hoiused on kasvanud kõigi aegade kõrgemaile tasemele (alates 2008), kasvades eelmisel SEB-s 7,7 protsenti võrreldes 2011. aasta lõpuga.

Ärikliendid ettevaatlikud kuid optimistlikud

Kasv ja investeerimine paranesid suurettevõtete poolel ning sama toimus ka väike- ja keskmise suurusega ettevõtetes.

Võrreldes lõunanaabritega on Eesti ettevõtjad majanduskriisist varem väljunud ning valmis järgmisel aastal rohkem investeerima. SEB-s töös olevate laenu- ja liisinguprojektide maht on hetkel ligi 500 miljonit eurot. 

SEB Panga juhatuse esimehe Riho Undi sõnul ootab pank alanud aastalt kasvu. "Kui eelneval aastal oli märgata elavnemist eraisikute eluasemelaenude ja suuremate ettevõtete investeerimise ja käibekapitali laenude osas, siis 2013. aastal ootaks mõõduka kasvu tekkimist ka keskmise suurusega ettevõtete investeerimistegevuses, mis omakorda tooks kaasa kasvava laenunõudluse vastavas segmendis," kommenteeris ta.

Samuti ootab pank investorite huvi kasvu tootlikumate rahapaigutamiste järele, seda kas investeeringutena ettevõtluses, kinnisvaras või kapitaliturgudel ning sisemaise tarbimise mõõduka kasvu jätkumist 2013.aastal. 

Hetkel kuum