Kaisa Gabral • 26. veebruar 2013 kell 10:43

"Viking Line teeb Tallinkile peavalu"

Viking Line otsustas tuua laeva M/S Viking XPRS Eesti lipu alla. Meremeeste ametiühingu juhi Jüri Lemberi hinnangul on põhjus meie madal palgatase.

Intervjuu Jüri Lemberiga:

Mida arvate sellest uudisest?Meile on see üle poole aasta olnud teada. Läbirääkimised on kestnud ka üle kahe kuu ning meil on nendega kollektiiivleping.

Mida see tähendab - kas 230 rootslase töö saab nüüd eestlastele?Ei, see ei tähenda seda, see on mingi infomüra. Selle laeva peal töötavad täna soomlased ja eestlased, seal pole ühtegi rootslast. Meeeskonnas on seal umbes 50 eestlast. Nende olukord on kõige keerulisem, sest nende töötasu on täna Rootsi lipu all kõrgem, kui see meie kollektiivlepinguga saab olema.

Kellele see otsus hea on?Eks ettevõte proovib ikka rohkem kasumit teenida. Meile, ametiühingutele see ei meeldi, et manööverdatakse tööjõukuludega. Aga kahjuks majanduskeskkond nii Euroopa Liidu sees kui ka Läänemerel on praegu selline. Meie töötasud on madalamad, elatustase ka ja see võimaldab ettevõttel lippu vahetada ja... Mingil määral mängib rolli ka ettevõtte tulumaksu puudumine Eestis, kuid seda peab nende käest küsima.

Ehk nad võidavad ka palgarahas?Võidavad ka palgarahas, kuid mitte sel määral nagu algselt kavandasid. Me istusime läbirääkimislaua taha koos Soome ametiühinguga juba möödunud aasta oktoobris ja sisuliselt oli kaks ametiühingut ühe tööandja vastu. Ja meil oli ka vahepeal pressiteade, mille ajakirjandus maha magas, et selline koostöölepe sõlmiti. Enne, kui inimesi laeva pardal pole, pole põhjust kollektiivlepingut sõlmida. Sõlmisime nö vastastikuse kokkuleppe (memorandum of understanding) ja sinna juurde käis ka kollektiivleping ja selle tase. See tase on keskeltläbi 300-390 eurot kõrgem kuutasupõhiselt kui on täna näiteks Tallinkis.Teiste sõnadega – meie liikmeskonnale on see positiivne ja võib eeldada, et Tallinkile on see jällegi peavalu valmistav. Kui konkurent tuleb kõrgema palgatasemega, siis see tekitab töötajale ahvatluse minna parema palgaga tööle.

Ekk siis seal töötavad eestlased ja soomlased, mitte rootslased?Jah. Viiking Line pole paaril viimasel aastal võtnud kedagi tähtajatu töölepinguga tööle. Hulga töötajatega (Rootsist, Soomest, Eestist) tehti tähtajalised töölepingud, mis lõpevadki nüüd suvel ära. Inimesed pidid sellega juba siis arvestama. Seda tegi ettevõte seepärast, et vältida koondamise korral suuri väljamakseid.

 

Hetkel kuum