Sirje Rank • 28. veebruar 2013 kell 8:44

Sloveenia vahetab peaministri välja

Eile Sloveenia parlamendis usaldushääletuse kaotanud peaminister Janez Jansa on värskeim valitsusjuht Euroopas, kelle kasinuspoliitikast ja valitsuse korruptsioonikahtlustest ärritunud rahvas lahkuma sunnib.

Toetus Jansale veeres allamäge jaanuarist, mil Sloveenia korruptsioonivastase võitluse amet avalikustas, et peaminister on osa isiklikust varast deklareerimata jätnud, vahendas Bloomberg. 

Sloveenia uut valitsust hakkab moodustama suurima opositsioonipartei juht Alenka Bratusek, kes peab 14 päeva jooksul suutma teisi parteisid veenda, et tal on nägemus, kuidas riik majanduslangusest välja tuua ja pangandussektori probleemid lahendada.

Sloveeniast ähvardab saada kuues euroala riik, mis peab Kreeka, Iirimaa, Portugali, Hispaania ja Küprose järel välisabi paluma. Rahaliidule tervikuna oleks see negatiivse signaal, andes märku, et kriis nõuab ikka veel uusi ohvreid.

Ekspordinõudluse vähenemine ja sisetarbimise langus valitsuse kasinusmeetmetest on 2008. aastal esimesena Ida-Euroopa riikidest euro käibele võtnud Sloveenias majanduse langusesse viinud. Euroopa Komisjoni prognoosi järgi kahaneb Sloveenia SKP tänavu 2%. Riigi pangad on lookas halbade laenude koorma all – Jansa valitsus visandas 4 miljardi euro suuruse pankade rekapitaliseerimise kava, mis halvad laenud eraldi üksusesse koondaks.

Finantsturgude seisukohast oleks parem lahendus isegi ennetähtaegsed valimised, kuna pikka iga uuele koalitsioonile ei loodeta, kommenteeris Royal Bank of Scotlandi strateeg Abbas Ameli-Ramani.

Hetkel kuum