Kaisa Gabral • 23. mai 2013 kell 14:59

Enn Listra: naised teevad meie majanduse uueks

Eesti majanduse teevad koostööaltimaks ja uueks just naised, märkis Tallinna Tehnikaülikooli professor Enn Lista konverentsil BIG4.

Listra sõnul teevad Eesti ettevõtjad liiga vähe koostööd. Tema sõnul on selle üheks põhjuseks vanade mallide visa kadumine. "Paljud praeguste ettevõtete omanikud on oma kapitali kokku saanud hoopis teistes majanduslikes tingimustes. Need inimesed kannavad oma toonaseid edukaid käitumismalle tänasesse päeva üle ja rakendavad neid hoopis teistes tingimustes," rääkis ta.

Paljud vastutavad ametikohad on Listra sõnul meessooga, kuid mehed pole nii altid koostööd tegema, samuti pole nad nii edukad pisiasjade lahendamises kui naised. "Mehed on kogunud vanu malle. Kuid majanduse teevad uueks uued inimesed. Need uued inimesed on tänapäeval naised. Naised teevad meie majanduse uueks," märkis Listra.

Tema sõnul on suurem koostöö täiesti võimalik, kuid meil on selles osas kasvuruumi, peame seda veel õppima. "Meie majanduses on hädasid veel, me tahame 20% tulu saada mitte aastaga, vaid nädalaga," märkis TTÜ professorist Eesti Panga nõukogu liige.

"Kui meid kunagi Euroopa Liitu hakati vastu võtma, siis meile räägiti, et te peate selgeks õppima, kuidas turumajanduses olla, peate konkureerimise selgeks õppima. Selle me oleme nüüd selgeks saanud. Hierarhiat me teadsime juba ise. Mida aga ei räägitud, on see, et see turumajandus, kuhu me siseneme, on institutsioonide ja võrgustike majandus. Nende viimastega oleme me nüüd mitut moodi hädas," lausus Listra.

Eesti Pangas on tema sõnul välja arvutatud, et meie praeguse majanduse struktuuriga oleksime varsti Soomest ees, kui suudaksime igas tegevusalas tõsta tootlikkuse Soomega samale tasemele.

"Olen mõelnud Eesti bussijuhist, kes läheb Soome tööle ja kohe tööle hakates hakkab ta seal ka kolm korda rohkem SKPd välja ajama, kui ta seda Eestis teeb. Järgmine, kes läheb Soome, samamoodi jne. Enne seda tegid nad seda ju Eestis. Ka see võiks olla üheks põhjenduseks, miks see koostöö teema nii oluline on," rääkis professor.

Kogu majandustegevus on tegelikult koostööga seotud, sellest ajast alates, kui leiutati tööjaotus. "Peale seda pole muud moodi võimalik efektiivselt tulemusi saavutada. Koostöö on igasugune eesmärgistatud tegevus," lisas Listra.

Hetkel kuum