Indrek Kald • 3. september 2013 kell 8:34

Arumäe: kasumite kahanemine viitab majanduse aeglustumisele

SEB majandusanalüütiku Ruta Arumäe sõnul viitab Eesti ettevõtete kasumite kahanemine, et majandus on aeglustumistsüklis.

Tänane statistika ettevõtluse majandusnäitajate kohta kinnitas Arumäe sõnul tema varasemat arvamust, et teises kvartalis toimunud töötajate palgatõus on saanud võimalikuks ettevõtete kasumite arvelt. "Seda seetõttu, et teises kvartalis loodud lisandväärtuse juurdekasv oli väike ning töötajate palgad kasvasid rohkem kui lisandväärtus," märkis ta.

Kasumite kasv on juba kolmandat kvartalit järjest pidurdunud ning käesoleva aasta teises kvartalis vähenenud 5% aastatagusega võrreldes. Samuti on loodud lisandväärtuse kasv pidurdunud kolmandat kvartalit järjest, sõnas Arumäe. Samas palgafondi kasv on jätkunud samas tempos, 9%.

"Järgmine loogiline samm on palgafondi kasvu vähendamine, kas palgakasvu koomale tõmbamise või hõive vähendamise kaudu," kinnitas SEB analüütik.

"Kuna ettevõtete kasumid kahanevad ja palgakulud kasvavad, siis on palgafondi osakaal loodud lisandväärtuses suurenenud, ehk et töötajad on viimastel kvartalitel saanud endale suurema tüki loodud lisandväärtusest kui eelmisel aastal. Samas on tööviljakus jäänud samaks nagu aasta tagasi samal ajal," selgitas ta.

Kasumite kahanemine viitab Arumäe sõnul sellele, et majandus on aeglustumistsüklis. "Ettevõtete investeeringud on vähenenud ning see näitab, et lähitulevikuks on laienemist planeeritud tunduvalt vähem kui varem, sama kehtib ka töökohtade juurde loomise kohta," kinnitas ta.

Hetkel kuum