Raido Neemre • 2. oktoober 2013 kell 19:19

USA valitsuse sulgemine maksab 12,5 miljonit dollarit tunnis

USA valitsuse sulgemine 17 aasta järel läheb nädalas maksma umbes 1,6 miljardit dollarit, mis teeb 300 miljonit dollarit päevas ning 12,5 miljonit dollarit tunnis.

Sellise hinnangu andis konsultatsioonifirma IHS Global Insight ning see katab vaid teenuseid, mida valitsus ei suuda tagada, kuna 800 000 riigiametnikku saadeti palgata puhkusele.

Avaliku sektori ametnikud saavad tõenäoliselt oma saamata jäänud tasu tagasi tööle tulles, nagu juhtus ka 17 aastat tagasi. Hetkel on enamus riigiametnikke, välja arvatud elulise tähtsusega funktsioone täitvad, palgata puhkusel.

"Kuigi valitsuse 300 miljonit dollari päevas on väga suur summa, on see siiski murdosa riigi 16 triljonilisest SKT-st," ütles IHS finantsdirektor Paul Edelstein.

Valitsuse sulgemise võimalik pikaajalisem mõju USA majandusele on siiski veel ebaselge. President Barack Obama ütles oma teadaandes Valge maja roosiaias, et mida kauem seisak kestab, seda tõsisemad on tagajärjed USA majandusele.

"Valitsus saeb põhimõtteliselt ise seda oksa, millel istutake, loopides miljoneid dollareid maksumaksjate raha tuulde," märkis Challenger, Gray & Christmas juht John Challenger. "Ajastus ei oleks saanud olla enam hullem, kuna vaid mõne nädala pärast on pühad tulemas ning kaupmehed võiksid teenida suurenenud tarbimise pealt."

Hetkel kuum