Romet Kreek • 3. oktoober 2013 kell 6:59

Pankurid noomisid Valges Majas Obamat ja kongressi

Eile käisid suurpankade juhatuste esimehed Valges Majas president Barack Obamat ja kongressi noomimas, kuid seni on sellest vähe kasu, kirjutab The Telegraph.

"Seekord on teisiti. Ma arvan, et nad (Wall Steet) peaks olema mures," ütles Obama televisoonis esinedes. Kui me oleme olukorras, kus üks fraktsioon soovib potentsiaalset USA valitsuse maksujõuetust, siis me oleme hädas, lisas ta.

Wall Street ja valitsus töötavad eeldusel, et poliittsirkus toob samasuguse lahenduse nagu mullu, kuid nad on nüüd vähem kindlad, kuna USA kongress lülitas valitsuse välja enne, kui lahendati omavaheline vastasseis.

Vabariiklased on nõus vaid siis nõustuma võlalae meetmetega, et valitsus saaks taas tööle hakata, kui Valge Maja nõustub presidendi monumentaalset tervishoiureformi aasta võrra edasi lükkama.

Obama hoiatus tuli tunde pärast seda, kui Goldman Sachsi juhatuse esimees Lloyd Blankfein hoiatas poliitikuid, et need ei ähvardaks võlalaega, et sundida läbi poliitika muutust.

Pangajuht oli üks 15st, kes kohtusid Obamaga eile pärastlõunal, ja hoiatasid poliitikuid, et kongressi mistahes püüe kasutada ettepanekuid poliitilise relvana võlalae küsimuses võib omada äärmiselt karme tagajärgi.

Konsensus on, et me ei peaks tegema midagi, mis lööks majanduse taastumist, ütlesid pangajuhid.

Ameerika on sattumas võlalae probleemi ette 17. oktoobril, kui USA valitsus on sunnitud vähendama kulutusi 20%. See viiks väga tõenäoliselt USA võlakirjade maksejõuetuseni. See omakorda saadaks kogu maailmas intressimäärad üles ning analüütikute hoiatuse kohaselt läheks Ühendriikide majandus langusesse.

Hetkel kuum