Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ehitusettevõtja Andres Kogerit ähvardab eraisiku pankrot

    Overok AS esitas ehitus­ärimees Andres Kogeri vastu pankrotiavalduse, nõudes temalt 24 000 eurot. Kogeri advokaadi väitel on Koger kinnisvarainvesteeringufirmale võla juba tasunud.

    “See on juriidiline trikk. See on üks nukramaid lugusid minu praktikas,” nentis Andres Kogeri advokaat, advokaadibüroo Varul vandeadvokaat ja partner Martin Tamme.
    Ta selgitas, et tegemist on sama pankrotiavaldusega, mis tänavu suvel Harju maakohtus välja kuulutamata jäi. Maakohus jättis toona ajutise pankrotihalduri nimetamata ning lõpetas menetluse.
    Sama pankrotiavaldus käis ka ringkonnakohtus, kes otsustas, et maakohtu otsus on osaliselt põhjendamata. Tamme rääkis, et maakohus asus seisukohale, et ajutine haldur tuleb ikkagi nimetada.
    Tamme selgitas, et Andres Koger on andnud käenduse ja sellega tagatud kohustuse võlgnik oli Koger Projektijuhtimine (endise nimega Koger & Partnerid AS).
    Advokaat: vaieldakse kohustuse üle. 2012. aasta suvel tegi Koger Projektijuhtimine advokaadi sõnul makse. “Kogu see triangel käib selle üle, millise kohustuse katteks see läks,” märkis ta.
    Tamme sõnul on neil Overoki juhatuse liikme enda kinnitus, et makse läks selle konkreetse kohustuse katteks.
    Advokaat nentis, et Overok sööb omaenda sõnu. Lisaks makstud võlale väidab Overok, et on peale makse kinnitamise eksinud ka võlanõude loovutamises. Tamme selgitas, et kuna käendusega tagatud nõue oli suurem kui Koger Projektijuhtimise makse, loovutas Overok selle nõude koos Andres Kogeri käendusega täies ulatuses, ent nüüd on loovutustehingust taganenud.
    Võlg on veelgi suurem. Overoki juht Jüri Zoova ei soovinud esmalt avaldust kommenteerida. Ta põhjendas, et pankrotiavaldus on menetluse  faasis, ent märkis, et Koger on käendanud Overoki ees Koger Projektijuhtimise teatud kohustusi, mis praeguseks ajaks on suurusjärgus 28 000 eurot. Zoova sõnul on Kogeri pankrotistunud ettevõtete Koger Projektijuhtimise ja Koger Kinnisvara koguvõlgnevus Overoki ees aga oluliselt suurem.
    Overok on andnud laenu Kogeri kontserni ettevõtetele. Lisaks on Overoki ja Koger Projektijuhtimise vahel ühe korterite müügi tehinguga seotud hüvitiskokkulepe, mille tähtaeg oli eelmise aasta 1. juulil. Hüvitiskokkulepet kui laenu tagaski muu hulgas Andres Kogeri isiklik käendus.
    “Arvestades Andres Kogeri pikaajalist suutmatust oma võlga tasuda, oli AS Overok sunnitud pöörduma kohtu poole, et välja selgitada, kas Andres Koger on ka isiklikult pankrotis, ning kui on, siis tuleb pankrotimenetluses selgitada, millisel määral on võimalik nõudeid rahuldada ja mis on pankroti tekkimise põhjused,” teatas Zoova.
    Ta lisas, et ajutise pankrotihalduri nimetamisel ei nõustunud kohus väitega, et Kogeri kohustused Overoki ees on täidetud.
    Koger on sunnitud pankrotiasjaga tegelema. Andres Koger ise kommentaari andma ei soostunud. Ta rõhutas, et on praegu väga hõivatud.  “Mina olen kinni, ma pean tegelema oma tulevikuasjadega,” ütles Koger. Ta nentis, et ka selle pankrotiavaldusega tegelemine kuulub tulevikuasjadega tegelemise hulka.
    Harju maakohus nimetas Andres Kogeri vastu esitatud pankrotiavalduse asjas ajutiseks pankrotihalduriks Peeter Sepperi.
    Ajutine pankrotihaldur alles alustas. Sepper nentis, et kuna tegemist on väga värske asjaga, on ta jõudnud vaid päringud välja saata.
    Ajutine haldur selgitab finantsasutustele, vara registrile, võlgnikule endale saadetud päringutega välja andmed varade ja kohustuste kohta, et koostada kohtule maksevõimekuse ettekanne.
    10. detsembril vaadatakse Harju maakohtus pankrotiavaldus läbi, kuulatakse ära ajutise halduri seisukoht, kes otsustab, kas tegemist on pankrotiga või mitte.
    Kogeril on õigus esitada määrusele määruskaebus 15 päeva jooksul pankrotiteate avaldamisest Tallinna ringkonnakohtule Harju maakohtu Kentmanni kohtumaja kaudu.
    “Mul ei ole hirmu, kui ma peaks ka kõik kaotama”
    Suurtest ehitusettevõtjatest on Andres Koger (52) see, kes kõige valusamalt majanduskriisis räsida sai. Firma 2009. aasta aruandesse lasi ta kirjutada, et riigihangetel hakkab lõhkema kahjumlik mull. 2010. aasta septembris Äripäevale intervjuud andes ennustas Koger ehitusturule suurt krahhi. Erinevalt Kogerist suutsid aga teised suuremad tegijad kriisi üle elada ning tegutsevad edasi.Koger valis langustrendis oleval turul vale strateegia. Ta tegi hangetel pakkumised 10–20 protsenti alla omahinna ning oli veendunud, et ehitushinnad jätkavad langemist. Nii see aga ei läinud ja seetõttu ei suutnud Kogeri firma lubatud hinnaga objekte valmis ehitada, tal tekkis probleeme allhankijatele maksmisega ning lõpuks otsustas objektidelt lihtsalt minema minna. Tuntuim objekt oli Pärnu ümbersõidu ehitus, aga probleeme oli ka Tartus Lossi tänaval asunud kunagise sünnitusmaja rekonstrueerimisel ja Antsla veevärgi ehitamisel.
    Mäng täispangale. “Eelmisel aastal ei kolistanud me ühes ämbris, vaid kõigis võimalikes. Kui seinad kokku ja lagi pähe kukuvad, ei saa süüdistada ainult iseennast,” ütles Koger 2011. aasta aprillis intervjuus Eesti Ekspressile. Ta tunnistas siis, et mängib täispangale ja on oma perele võtnud täiendavaid kohustusi, et ettevõtet päästa.“Ego sai kõvasti riivatud. Kolm aastat pimedas keldris on mind tugevamaks teinud ja karastanud. Nüüd mõistan, mis on tähtis: selleks pole raha ega dividendid. Tõeline rikkus on mul kodus!” rääkis ta, kuidas keerulised ajad äris on teda muutnud.Eraettevõtlusega hakkas Koger tegelema juba 1980ndate lõpus. Pärast Tallinna Polütehnilise Instituudi lõpetamist töötas ta neli aastat ViljandiKEKis töödejuhataja ja osakonnajuhatajana. Viljandis tutvus Tarmo Sumbergiga, kellega rajasid hiljem ehitusfirma Koger & Sumberg. Esimene ettevõte oli aga kooperatiiv Ramses ja ehitusobjekt Tallinna Peoleo motell. Pärast Tallinna ehitusturul sisseelamist õnnestus äriduol saada mitme pangahoone ehitustööd. Nad ehitasid kontoreid Tartu Kommertspangale, Hansapangale ja Tallinna Pangale.
    Raha peab voolama. “Esimene miljon tekkis Koger & Sumbergi ajal. Kõige kallim ja otsustavam miljon tekkis pärast oma firma asutamist (Koger & Partnerid – toim),” ütles ta ühes ammuses intervjuus Äripäevale.“Mul ei ole hirmu, kui ma peaks ka kõik kaotama. Mulle ei meeldi raha lugeda. Raha peab tulema ja minema. Meil ei oska paljud inimesed jõukad olla – nad ei lase rahal voolata,” rääkis ta siis, kui tema ehitusfirma oli tipus.
     
    Taust
    Koger ei tunnista nõuet
    Pankrotiavalduse esitas Overok hüvitiskokkuleppe alusel, nõude suurus on ligikaudu 25 500 eurot.
    Andres Koger nõuet ei tunnista, sest:2012. aasta juunis tegi Koger Projektijuhtimise AS saneerimismenetluses Overokile makse, mis ületas 25 000 eurot. Toona kinnitas Overoki juhatuse liige Jüri Zoova Kogerile kirjalikult ja esitas vastava kirjaliku nõudearvestuse, et loeb kokkuleppe täidetuks.31. detsembril 2012 saabus laenulepingu tähtaeg ja Overok asus seda Kogerilt kui käendajalt sisse nõudma. Toonaseks lahenduseks jäi, et Overokilt ostis laenulepingust tuleneva nõude osaliselt ära üks äriühing ja koos vastava nõude osaga ostis täielikult ära ka käendusnõude Kogeri vastu.
     
    Tasub teada
    Kunagi rikaste edetabeli esisajas
    2008. aastal oli Andres Koger kõige kõrgemal kohal Äripäeva rikaste edetabelis. Toona hindas toimetus tema vara väärtuseks miljard krooni ning sellega oli Koger 42. kohal.Alates 2011. aastast pole Koger rikaste edetabelisse enam mahtunud.Edetabelisse pääses aga Aive Kukk, kes on firma Termentum omanik. Kui Kogeri ehitusfirmal Koger Ehitus tekkisid raskused, siis sai ettevõtte uueks nimeks Termentum ja 2010. aasta keskpaigas sai selle omanikuks Aive Kukk.Firma on olnud viimastel aastatel kasumis. Sel aastal ilmunud rikaste edetabelis oli Aive Kukk 452. kohal. Tema vara väärtuseks hindas Äripäev 6,1 miljonit eurot.Koger oli aga 2013. aasta alguses ilmunud Äripäeva dividendide edetabelis 189. kohal 0,248 miljoni euroga.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
USA aktsiaturgu suunasid esimese kvartali tulemused: Tesla tõusis, Meta langes
USA peamised aktsiaindeksid muutusid kolmapäeval vähe, kuna Tesla aktsia tõusis pärast eelmise kvartali tulemuste teavitamist ning investorid ootasid mitmete järgmiste ettevõtete aruannete avaldamist, vahendas Yahoo Finance.
USA peamised aktsiaindeksid muutusid kolmapäeval vähe, kuna Tesla aktsia tõusis pärast eelmise kvartali tulemuste teavitamist ning investorid ootasid mitmete järgmiste ettevõtete aruannete avaldamist, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Euroopa gaasikauplejad muretsevad juba järgmise talve pärast
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Viimased päevad jooksevad kahele maksusoodustusele
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.