28. november 2013 kell 21:00

Puhkepäev. Eesti kunsti uued tuuled

Üks oluline peatükk eesti kunstiajaloost on saanud näituseks. “ANK’64” kunstnikerühmituse vanad ja uued teosed on toodud vaataja ette esinduslikul retrospektiivnäitusel Tallinna Kunstihoones.

1960. aastail tekkis nii Eestis kui ka mujal maailmas kunstnikerühmitusi nagu seeni pärast  vihma. Meie suletud infosüsteemis teenis gruppidesse kogunemine intensiivset teadmiste ja ideede vahetamise eesmärki.

Pidevalt pahuksis võimudega. ANK’64 moodustati 1964. aastal kümne kunstniku poolt ja see tegutses viis aastat. ANKi juhtfiguuriks oli legendaarne Tõnis Vint, kelle kõrval tegutsesid  Jüri Arrak, Malle Leis, Aili Vint, Enno Ootsing, Marju Mutsu, Tõnis Laanemaa, Tiiu Pallo-Vaik, Kristiina Kaasik ja Vello Tamm.

ANKiga tähistatakse eesti kunsti uut tõusu. Kuigi tänapäeva vaatajal on ehk raske tajuda Kunstihoone seintel rippuvate tööde radikaalsust omas ajas, siis oli ANKi liikmetel pidevalt probleeme võimudega. Seda aega tähistas üha tugevamaks muutuv noortekultuur ja džässmuusika, mis teadaolevalt ei olnud Nõukogude Liidus eriti soositud.

Ebasoosingus oli ka rühmituse kunstnike looming, mis jõudis esimesele ametlikule näitusele alles kümme aastat pärast oma asutamist. Seni korraldati ise põrandaaluseid näituseid. Ent vaatamata võimude sallimatusele, ilmestab kogu ANKi loomingut teatud romantilisus, teadmiste ja kogemuste otsimine väljaspool poliitilist reaalsust.

Kunstihoone erinevad ruumid viivad vaataja läbi kümnendite 1960ndatest tänapäevani välja. Malle Leisi popkunsti sugemetega intensiivsetes värvides maalid pühivad minema igapäevase halluse.

Abstraktsed elukäsitused. Väga huvitavaks osutub ka Tiiu-Pallo Vaigu 1960. aastatest pärit sürrealistlik, pärimuskultuuriga seotud ning Enno Ootsingu abstraktne graafika. Kristiina Kaasiku puhul jäävad silma tema hilisemad abstraktsed maalid.

 

Maal

“ANK ’64 – pool sajandit kunstis”

Tallinna Kunstihoones, Vabaduse väljak 6, TallinnAvatud kuni 15. detsembrini

Hetkel kuum