• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puhkepäev. Eesti kunsti uued tuuled

  Üks oluline peatükk eesti kunstiajaloost on saanud näituseks. “ANK’64” kunstnikerühmituse vanad ja uued teosed on toodud vaataja ette esinduslikul retrospektiivnäitusel Tallinna Kunstihoones.

  1960. aastail tekkis nii Eestis kui ka mujal maailmas kunstnikerühmitusi nagu seeni pärast  vihma. Meie suletud infosüsteemis teenis gruppidesse kogunemine intensiivset teadmiste ja ideede vahetamise eesmärki.
  Pidevalt pahuksis võimudega. ANK’64 moodustati 1964. aastal kümne kunstniku poolt ja see tegutses viis aastat. ANKi juhtfiguuriks oli legendaarne Tõnis Vint, kelle kõrval tegutsesid  Jüri Arrak, Malle Leis, Aili Vint, Enno Ootsing, Marju Mutsu, Tõnis Laanemaa, Tiiu Pallo-Vaik, Kristiina Kaasik ja Vello Tamm.
  ANKiga tähistatakse eesti kunsti uut tõusu. Kuigi tänapäeva vaatajal on ehk raske tajuda Kunstihoone seintel rippuvate tööde radikaalsust omas ajas, siis oli ANKi liikmetel pidevalt probleeme võimudega. Seda aega tähistas üha tugevamaks muutuv noortekultuur ja džässmuusika, mis teadaolevalt ei olnud Nõukogude Liidus eriti soositud.
  Ebasoosingus oli ka rühmituse kunstnike looming, mis jõudis esimesele ametlikule näitusele alles kümme aastat pärast oma asutamist. Seni korraldati ise põrandaaluseid näituseid. Ent vaatamata võimude sallimatusele, ilmestab kogu ANKi loomingut teatud romantilisus, teadmiste ja kogemuste otsimine väljaspool poliitilist reaalsust.
  Kunstihoone erinevad ruumid viivad vaataja läbi kümnendite 1960ndatest tänapäevani välja. Malle Leisi popkunsti sugemetega intensiivsetes värvides maalid pühivad minema igapäevase halluse.
  Abstraktsed elukäsitused. Väga huvitavaks osutub ka Tiiu-Pallo Vaigu 1960. aastatest pärit sürrealistlik, pärimuskultuuriga seotud ning Enno Ootsingu abstraktne graafika. Kristiina Kaasiku puhul jäävad silma tema hilisemad abstraktsed maalid.
   
  Maal
  “ANK ’64 – pool sajandit kunstis”
  Tallinna Kunstihoones, Vabaduse väljak 6, TallinnAvatud kuni 15. detsembrini
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ettevaatust keskmise palgaga, see on fatamorgaana
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hiina telefonitootja avab elektriautode tehase
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
USA kaubanduspüha tabas ootamatu pööre
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Uus Saksa valgusfoori võimuliit rajatakse vastuolulistele plaanidele
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.