Sõritsa tuline kiri haigekassa juhile

08. veebruar 2014, 14:10

Tartu erakliiniku Elite omanik Andrei Sõritsa avaldab haigekassa juhile Tanel Rossile saadetud pöördumises nördimust, et sellest aastast ei saa ta enam haigekassalt sünnitusabi.

Haigekassa lepingupartnerite valikul perioodiks 1. aprill 2014  kuni 31. märtsini 2017 pole Tartu maakonnas sünnitusabi eriala välja kuulutatud, mis sisuliselt tähendab Elite Kliiniku sünnitusosakonna likvideerimist, kirjutab Sõritsa kirjas, mille avaldab mu.ee.

"Me ei saa kuidagi nõus olla ravi rahastamise lepingu lõpetamisega järgnevatel põhjustel," jätkab Sõritsa ja toob välja seitse argumenti, millest üks on korruptsioonikahtlus Tartu haigekassa juhi Maivi Parve suhtes, kes oma sõnul on "kliinikumi fänn" (Ross lükkab Sõritsa kahtlustused Parve korruptiivsuse kohta aga ümber - toim).

1. Erainvesteeringud. Oleme erahaigla, oleme toonud Eesti meditsiini arvestatavaid lisainvesteeringuid. Veel kolm aastat tagasi saime haigekassa direktori kinnituse, et haigekassal pole plaani meie sünnitusaosakonda sulgeda. Oleme tööd planeerides sellega arvestanud. Meil töötab ligi 100 töötajat, 60 neist põhikohaga. Meil on keskmiselt 15 000 eriarstivisiiti ja 120-150 sünnitust aastas. Arvel on ligi 200 rasedat.

2. Ravikvaliteet. 11 aasta jooksul pole meie sünnitusosakonnas surnud ühtegi last. Selle aja jooksul on haiglavõrgu arengukava haiglate (HVA) sünnitusosakondades surnud üle 700 lapse. Selle aja jooksul pole tervishoiuametile Elite kliiniku sünnitusosakonna kohta laekunud ühegi patsiendi kaebust. Samas laekub iga aasta sünnitajatelt kümneid kaebusi HVA haiglate kohta. Meie sünnitusosakonnas töötavad ainult kogenud arstid, tööstaažiga üle 25 aasta ja ämmaemandad tööstaažiga üle 15 aasta. Sageli sünnitavad meie kliinikus naised, kellel on halvad kogemused HVA haiglatest. Mis põhjusel võetakse neilt sünnitajatelt ära valikuvõimalus?

3. Maksumaksja. Oleme Tartu linnas arvestatav tööandja ja maksumaksja. AS Kliinik Elite keskmine käive aastas on 2,1 miljonit eurot, haigekassalt saame umbes 725 000 eurot ja maksame maksudena umbes 400 000 eurot. Lepingu lõpetamisel peame lõpetama sünnitusabi teenuse pakkumise ja personali koondama. Sünnitusosakonna haigekassa lepingu maht Elite kliinikus on umbes 150 000 eurot.

4. Konkurents. Konkurentsiamet kinnitab et HVA haiglate vahel konkurents puudub. Oleme toonud Eesti meditsiini lisakvaliteedi. Loeme endale auks, et inimesed soovivad meie juurde sünnitama tulla. Samas ei ole Eesti riik teinud selleks mingeid investeeringuid ja haigekassa ei maksa valvetasu. Seetõttu on sünnituse hind haigekassa jaoks kõige soodsam just Elite kliinikus. Selle asemel, et lõpetada sünnitusabi dubleerimist 20 km radiuses asuvas kahes HVA sünnitusmajas Põlvas ja Võrus, on haigekassa valmis lammutama ainsa erasünnitusmaja Eestis.

5. Korruptsioon. Kahtlemata saab TÜ Kliinikum inimeste raviga Tartumaal hakkama ka ilma erasüsteemita, kuid sel juhul ootab meid ees sama, mis oli nõukogude ajal: defitsiit, kunstlikud järjekorrad, korruptsioon, altkäemaksud ja arengupeetus.

6. Eksport. Oleme 3 aasta jooksul EASi toetusel arendanud eksportdiprojekti meditsiinis. Kuidas on võimalik tegeleda meditsiiniteenuse ekspordiga, kui haigekassa üritab hävitada töötavat süsteemi ja piirata patsientide vaba liikumist?

Kujuneb omapärane olukord, kus Eesti sünnitajal on vabadus ja võimalus valida ükskõik milline sünnitusmaja mõnes Euroopa Liidu riigis ja haigekassa maksab selle teenuse eest. Samas Eesti piires on tema valikud haigekassa otsuste tõttu piiratud.

7. Tunneme muret ja vastutust oma patsientide ees. Saame sõna otseses mõttes iga päev patsientide positiivset vastukaja. Oleme kindlad, et meie patsiendid ei saa nõustuda sellega, et nad jäetakse ilma valikuvõimalusest ja ravikindlustusest sünnitusel Elite kliinikus. Palume Teid otsus üle vaadata.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    14. February 2014, 09:18
    Otsi:

    Ava täpsem otsing