Külm ilm kukutab USA majanduskasvu ootusi

Romet Kreek 14. veebruar 2014, 12:51

Selle aasta karm talv on avaldamas mõju USA majanduskasvule, mille ootus langeb koos külmapügalatega jää ja lume tõttu, kirjutab Bloomberg.

Veebruari tööhõive number võib olla järgmine karmi ilma ohver, olles järjeks eilsele pettumust valmistanud jaanuari jaemüüginumbrile. Selle nädala lume- ja jäätormid USA idaosas langesid perioodi, mil statistikaamet viis läbi igakuist tööandjate küsitlust, mida kasutatakse tööhõive, töötasude ja tööaja arvestuses. Info avaldatakse 7. märtsil.

See võib valmistada probleeme USA keskpanga otustajatele, kuna ilm viitab majanduse nõrkusele. Analüütikud Goldman Sachsist kuni Morgan Stanleyni on juba langetamas USA I kvartali majanduskasvu ootuseid, mis olid aasta algul optimistlikuimad alates 2010. aastast.

"Nägime tugevnevat tarbimise mustrit ja see on nüüd ära alla korrigeeritud," ütles Action Economicsi peaanalüütik Mike Englund, kes alandas USA I kvartali majanduskasvu prognoosi 2,5 protsendilt 2,3 protsendile. "Esimese kvartali nõrgenenud mustri peame ilmselt kandma ilma kraesse."

Tormiilm võib avaldada tööhõivele mõju, kuna paljud töötajad jäid kogu tormi ajaks palgata koju.

Eile olid Washingtonis ametiasutused lumetormi tõttu suletud. Torm häiris liiklust ja laastas elektriliine. Selle kuu tormid järgnevad jaanuarile, mis oli USAs külmem jaanuar alates 1994. aastast. Detsembrist veebruarini astub USA kirdeosa Commodity Weather Groupi hinnagul külmima talve graafikus alates 1982. aastast.

26aastane Jessica Friedman ei saanud eile Washingtonis tööle minna, kuna bussiliiklus ei toiminud.

"Ma ei kavatse poodi minna ja ma ei saa minna, kuhu ma tahan minna," ütles ta. Kui ka teised ostlejad reageerisid tormile sarnaselt Friedmaniga, võib oodata veebruaris jaemüügi kukkumist. Jaanuaris vähenes jaemüük 0,4%. Ka detsembri number korrigeeriti 0,1% languseks.

Ettevõtted nagu McDonalds saavad pettumust valmistava müügi korral süüdistada ilma.

Vähemalt 13 kuud avatud olnud burgerimüügikohtades vähenes jaanuaris müük 3,3% seoses laiaulatuslike probleemidega, mille hulka kuulub ka karm talveilm, teatas McDonalds 10. veebruaril. Detsembris vähenes seal müük 3,8 ja novembris 0,8%.

Et eile avaldati kukkunud jaemüüginumber, tõmbas Goldman Sachs kohe I kvartali majanduskasvu prognoosi 2,3 protsendilt 1,9 protsendile. Morgan Stanley alandas majanduskasvu prognoosi 1,9 protsendilt 0,9 protsendile. Credit Suisse alandas prognoosi 2,6 protsendilt 1,6 protsendile.

"Oleme näinud ebatavaliselt külma ilma, mis võib avaldada mõju majandusktiivsusele läbi tööjõuturu ja muul moel," ütles USA keskpanga juht Janet Yellen. "Meil kulub aega, et hinnata, kui oluline on selle mõju."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    14. February 2014, 12:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing