Kadri Põlendik • 3. märts 2014 kell 10:46

Ligi 300 Eesti ettevõtjat teeb koostööd Ukrainaga

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja teatel on ligikaudu 300 nende liikmetest nimetanud oma koostöömaaks Ukrainat, kuid endiselt ollakse sealse turu suhtes ebakindlad.

Kaubanduskoja peadirektor Mait Palts märkis, et väga keeruline on öelda, milline võib olla Ukraina kriisi mõju seal tegutsevatele Eesti ettevõtetele, kuid ilmselgelt ei jäta ebastabiilsus ka ettevõtlust mõjutamata.

Ta ei soovinud spekuleerida, millises suunas sealsed arengud liiguvad, märkides vaid, et majanduse seisukohast on riigi poliitilise stabiilsuse kiire taastamine väga oluline – seda mitte ainult Eesti, vaid kogu Euroopa jaoks. Kriisi süvenemine võib tema sõnul kaasa tuua väga tõsiseid negatiivseid tagajärgi, mida keegi ei soovi.

„Suheldes varasemalt oma liikmetega, oleme aru saanud, et koostöö Ukrainaga võib olla kohati üsna keeruline ja paraku on Eesti ettevõtjad veidi vähem aktiivsed sealsel turul kui veel mõned aastad tagasi,“ rääkis Palts. "Seda põhjusel, et ettevõtjate peamised probleemid või hirmud on seotud ebakindlusega sealse majandus- ja õiguskeskkonna ees. Eks see on teinud ettevõtjaid kartlikumaks ning põhjendamatult suuri riske võtma ei minda. Samas on kindlasti jätkuvalt neid, kes seal aktiivselt tegutsevad või uusi võimalusi otsivad.“

Nende 300 koja liikme seas, kes Ukrainaga koostööd teevad, on esindatud pea kõik valdkonnad, näiteks toidukaubad, kus on suur osa kalatoodete impordil ja ekspordil. Mitmed tegutsevad ehitus- ja metallivaldkonnas, samuti infotehnoloogias.

Palts märkis, et Ukraina turg on Eesti ettevõtete jaoks olnud alati suure potentsiaaliga, sellest lähtuvalt on ka ootused tuleviku osas suunatud sellele, et Ukraina ettevõtlus- ja investeerimiskliima muutuks Eesti ettevõtjaile pikemas perspektiivis soodsamaks, sest sellest oleks võita mõlemal poolel.

„Kuna Ukraina ja Euroopa Liidu kaubavahetus on väga arvestatav, siis mõjuks mistahes viisil konfliktide süvenemine või kestmine ikka ainult negatiivselt,“ lisas ta.

Hetkel kuum