Jüri Ratas • 7. oktoober 2014 kell 5:53

Poliitika vajab restarti

Jüri Ratas  Foto: Erik Prozes

Keskerakonna poliitik Jüri Ratas loodab, et kevadel saab Eesti esimese naispeaministri.

Keskerakonda valib stabiilselt veerand Eesti Vabariigi kodanikest ning 2009. ja 2013. aasta kohalikel valimistel toetas erakonda peaaegu iga kolmas Eesti elanik, sealhulgas üle poole tallinlastest. Sellest hoolimata on Keskerakond juba ligi kaheksa aastat opositsioonis ning täna ei arvestata parlamendis ega valitsuses meie ettepanekutega. Seeläbi eiratakse aga riiklikul tasandil väga suure osa Eesti elanike seisukohti, mis ei ole demokraatlik ega mõistlik, vaid ühiskonda lõhestav.   Olen kindlal seisukohal, et Eesti vajab valitsust, mis esindab ja ühendab kõiki siin elavaid inimesi. Me oleme liiga väike rahvas, et jagada oma elanikke õigeteks ja valedeks või pidada kedagi vähem väärtuslikuks. See tähendab, et poliitikas peab lõppema Eesti inimeste vastandamine soo, rahvuse, erakondliku eelistuse või ükskõik millise muu kriteeriumi alusel. Ajalukku peavad jääma ka valijaid ammu ära tüüdanud liivakastimängud, stiilis „mina Sinuga koalitsiooni ei tee“.Kindlasti ei soovi ma siinkohal ühelegi erakonnale või poliitikule näpuga näidata ega spekuleerida, kes viskas esimese kivi. Süüdlaste otsimine ja eneseõigustus ei vii elus kunagi lahendusteni. Eesti poliitika vajab pigem restarti. Senisest konstruktiivsema koostöö ja kõigi meie kogukondade kõnetamise nimel tuleb pingutada igal tänasel ja tulevasel parlamendierakonnal. Keskerakonna juhatuse liikmena on minu kohus anda endapoolne panus ennekõike läbi oma koduerakonna.  Minu ettepanek seada Keskerakonna peaministrikandidaadiks Kadri Simson on tingitud soovist pakkuda Eestile senisest hoolivamat, laiapõhjalisemat ja tasakaalukamat poliitikat. Riigikogu Keskfraktsiooni esimees Kadri Simson on intelligentne ja laia silmaringiga poliitik ning on ennast tõestanud tugeva liidrina. Olen veendunud, et temast saaks väga hea valitsusjuht, kes töötaks igapäevaselt kõigi Eestimaa inimeste heaolu nimel.   Kindlasti ei tasu minu ettepaneku tagant otsida mingit vastasseisu või tüli Keskerakonna sees. Keskerakonna esimees Edgar Savisaar sai teatavasti vähem kui aasta eest rekordiliselt tugeva mandaadi Tallinna linnapea kohal jätkamiseks. Peaministri ja linnapea ameti puhul on tegemist ühildamatute ametikohtadega. Seetõttu loodan siiralt, et Edgar Savisaar toetab erakonna aseesimeest Kadri Simsonit ning Eesti saab juba kevadel oma ajaloo esimese naissoost peaministri.         

Hetkel kuum