Mait Kraun • 30. oktoober 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Päikeseenergia vallutab maailma

Päikesepaneelid  Foto: Bloomberg

Ajal, mis fossiilsed kütused muutuvad odavaks, kiputakse kaotama huvi päikeseenergia vastu. Tulevikus see enam nii ei pruugi aga olla, vahendab Bloomberg.

Päikeseenergia on pidanud aastaid võitlema odava maagaasi ja muutlikku rahastusega. Päikesest tuleneva energia hind on aga väga kiiresti langemas. Deutsche Banki sellenädalase raporti kohaselt on päikesest toodetud energia 47 USA osariigis sama kallis või odavam kui maagaasi energia – seda juba 2016. aastaks.

Need päevad on möödumas, mil päikesepaneelid olid rikaste ja loodussõbralike inimeste jaoks. Päikeseenergia hulk suureneb drastiliselt ning hinnad jätkavad tehnoloogia arenemisel langust. Seetõttu on ka projektidele edaspidi kergem rahastust leida, selgub raportist.

Miks on aga päikeseenergia tulevikku domineerimas? See on tehnoloogia, mitte kütus. Tehnoloogia võimaldab efektiivsust suurendada ning aja möödudes langevad seeläbi ka hinnad. Fossiilsete kütuste hinnad kipuvad minema aga teises suunas.

Alloleval graafikul on näha erinevate energialiikide hinnad alates 1940. aastast. Ülemine hall joon, mis on ekstreemselt langenud, on päikeseenergia. Veidi aja pärast langeb hind nii madalale, et päikeseenergia saab olema paljudes maailma regioonides fossiilsetest kütustest odavam.

 

Päikeseenergia hinnalangus  Foto: EIA, CIA, World Bank, Bernsteini analüüs

Päikeseenergiast saab 2050. aastaks maailma suurim elektrienergia liik, selgub Rahvusvahelise Energiaagentuuri andmetest. Praegu on päikeseenergia osakaal alla ühe protsendi.

Kuna päikeseenergia turuosa on praegu niivõrd väike, siis ei ole vahet, palju tootmise mahud kasvavad. Selget ja kohest mõju teistele energialiikidele ei suuda see siiski avaldada. Varsti võib saada tegelikuks ava vastupidine – gaas ja kivisüsi kaotavad oma mõjuvõimu päikeseenergiale.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt