Kuidas saada naisena hea palgaga töökoht?

01. november 2014, 12:35
Facebooki tootmisjuht Sheryl Sandberg on USA enimteenivate naisjuhtide edetabelis 8. kohal. Tema aastatasu kokku on 16,1 miljonit dollarit.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141101/BORS/141109997/AR/0/AR-141109997.jpg

Olles näiteks Marissa Mayer ja teenides ühe aasta töö eest 25 miljonit dollarit, siis ilmselgelt palgalõhe ei ole kõige suurem mure sinu jaoks. Värsked andmed näitavad, et korporatiivmaailmas uusi kõrgusi vallutavad naised saavad üldjuhul samasuguseid ulmelisi kompensatsioonipakette kui mehed. Küll aga on üks probleem.

Naistel on raske nii kõrgele või kaugele jõuda. New York Times ja uuringufirma Equilar viisid läbi uuringu 200 enim makstud tegevjuhist Ühendriikides, kellest kõigest 11 ehk 5,5% olid naised. USA 1000 kõige suurema firma eesotsas on 4,9% naisi, mis on üsna sarnane number.

Naisjuhtide valim on väga väike, jäädes statistilise vea piiridesse, mistõttu on raske teha ka põhjapanevaid järeldusi makstava palga kohta. Ühendriikides üldiselt teenivad naised keskmiselt 80 senti iga meeste poolt teenitud dollari kohta. Uurijad on aga ammu juurelnud selle üle, kas karjääriredelil üles liikudes palgalõhe kaob. Vastus tundub olevat jah, vähemalt suuremas jaos.

Mitmed teadusuuringud on näidanud, et juhtide tasemel pole palgalõhe nii suur ega mittevälditav kui madalamal tasemel. See on ka osalt loogiline, sest palgalõhe üks peamisi põhjusi on naiste soov saada paindlikumat tööaega, et veeta aega oma lastega. Kes soovib paindlikumat tööaega, see üldiselt tippu ei jõua.

Naised saava tippjuhtideks nooremalt. Uuringud kipuvad näitama, et naistegevjuhid teenivad vähem kui mehed. Küll aga on kaks kõige laiahaardelisemat ja hinnatumat uuringut näidanud, et see ei ole nii, kui võtta arvesse naiste ja meeste vanus ning töökogemus.

Kui need tegurid sisse arvestada, siis naistegevjuhid teenivad tegelikult meestest rohkem, leidis üks uurimus. Naisjuhtide madalam palk tuleneb sellest, et naised saavad üldjuhul palju nooremalt tegevjuhtideks kui mehed. Sellest tekib aga küsimus, kas samu töökohustusi omav naine väärib võrdset tasu mehega, kuigi ta pole töötanud sama arv aastaid.

Marianne Bertrandi ja Kevin F. Hallocki uurimistöö näitas, et naisjuhid teenivad ümbes 45% vähem kui nende meeskolleegid. Uurimus järeldas aga, et peaaegu kogu erinevus tulenes sellest, et naised olid üldjuhul nooremad ning juhtisid väiksemaid firmasid.

Üks uurimus omakorda viitab selgelt, et sugu mängib palga saamisel rolli. Naisjuhatuseliikmed teenivad kuni 20% rohkem ettevõtetes, kus naine on tegevjuht või nõukogu esimees võrreldes firmadega, mida juhivad mehed.

Naisjuhtide edetabel. Selle aasta värskes naisjuhtide edetabelis on huvitav olukord, kus võib näha nii diskrimineerimist kui ka ülimat lahkust. Edetabelis on uue tulijana sees Cheniere Energy asepresident Meg Gentle, kes vastutab marketingi eest. Gentle teenis 2013. aastal 21,7 miljonit dollarit.

Gentle on üks väheseid naisi selles edetabelis, kes ei ole tegevjuht ega nõukogu liige. Tõenäoliselt on ta üks enim tasustatud marketingijuhte terves S&P 500 indeksis. Tema boss, Cheniere Energy tegevjuht Charif Souki, teenis mullu üle kuue korra rohkem - 141,9 miljonit dollarit. Firma aktsia on teinud meeletu tõusu, kuna neist saab tõenäoliselt üks esimesi USA veeldatud maagaasi eksportijaid. Isegi firma aktsiasümbol on LNG. Samas aktsionärid firma ülikõrgete töötasude pärast rõõmsad ei ole. Osad neist on kaevanud firma isegi kohtusse liigse tasustamise ja raha raiskamise pärast.

Mis aga tegevjuhtidesse puutub, siis naised on sama vastikult ülemakstud kui mehed, ütles juhtide palgaekspert Nell Minow ajakirjale Fortune. "Ajaloo ühed halvimad kompensatsioonipaketid on läinud naistele."

 

Enim teeniv naine sündis mehena

Läinud aastal enim teeninud naistegevjuht Martine Rothblatt sündis ja on elanud enamuse oma elust mehena. Sündides kandis ta nime Martin Rothblatt ning veel ametlikult mehena kaasasutas 1990. aastal Sirius Satellite Radio, mille emafirma Sirius XM Holdings turuväärtus on praegu Nasdaqi börsil 18,5 miljardit dollarit.

1994. aastal otsustas Rothblatt teha läbi soovahetusoperatsiooni ning muutis enda eesnime Martineks.
Ta on isa kahele tütrele, kellest üks hakkas põdema kopsuvereringe hüpertensiooni, misjärel Rothblatt asutas 1996. aastal United Therapeutics Corporationi, mis hakkas tema tütre haigusele ravi välja töötama. Ta on olnud firma tegevjuht ja nõukogu esimees alates firma asutamisest ning mullu tõusis enim tasustatud naistegevjuhiks.

United Therapeutics sai USA valitsuselt heakskiidu uuele ravimile, mis vähendab vererõhku haige kopsudes. See kahekordistas firma aktsia hinna ning neljakordistas Rothblatti teenistuse võrreldes aasta varasemaga.
Rothblatti tasu on seotud firma eduga, mistõttu pole ta varasematel aastatel figureerinud enim makstud naisjuhtide edetabelites.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. November 2014, 12:35
Otsi:

Ava täpsem otsing