• Jaga lugu:

  Venemaa suurendab gaasitarnet Hiinasse

  Venemaa president Vladimir Putin ja Hiina president Xi JinpingFoto: epa

  Venemaa ja Hiina on maha saanud järgmise gaasikokkuleppega, millega Venemaa soovib järjest enam vähendada sõltuvust Läänest, kirjutab Financial Times.

  Kokkuleppe kohaselt sõlmisid kompaniid China National Petroleum Corporation (CNPC) ja Gazprom lepingu veel 30 miljardi kuupmeetri gaasi ostuks. Leping järgneb mais sõlmitud 400 miljardi dollari suurusele lepingule, mille kohaselt müüb Venemaa Hiinale 38 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.
  Kokkulepped kujutavad endast nii diplomaatilist kui finantsilist toetust Putini jaoks, kes on olnud rahvusvahelise avalikkuse tule all seoses tUkraina sündmustega. Energia eksport on Venemaa jaoks esmane kõva valuuta allikas ning oodatakse, et hiinlased paneksid õla alla kallile gaasitrassi ehitamisele.
  Venemaa on juba pikemat aega näinud Aasiat kui alternatiivset võimalust gaasi eksportida. See vähendaks ühtlasi Venemaa sõltuvust Euroopast. Lääne-Siber on nii Aasiast kui Euroopast sisuliselt sama kaugel, mistõttu õige infrastruktuuri korral pole vahet, kummale turule eksporditakse.
  Oxfordi Energiauuringute Instituudi vanemteadur Keun-Wook Paik on öelnud, et gaasikokkulepe näol, mille kohaselt hakatakse gaasi tarnima läbi kavandatava Altai gaasitrassi, on tegu „Putini kättemaksuga“.
  Lepingutingimuste kohaselt ostab CNPC ära ka 10protsendilise osaluse Venemaa naftafirma Rosneft tütarfirmas Vankorneftis. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.