Pille Ivask • 10. november 2014 kell 4:11

Venemaa suurendab gaasitarnet Hiinasse

Venemaa president Vladimir Putin ja Hiina president Xi Jinping  Foto: epa

Venemaa ja Hiina on maha saanud järgmise gaasikokkuleppega, millega Venemaa soovib järjest enam vähendada sõltuvust Läänest, kirjutab Financial Times.

Kokkuleppe kohaselt sõlmisid kompaniid China National Petroleum Corporation (CNPC) ja Gazprom lepingu veel 30 miljardi kuupmeetri gaasi ostuks. Leping järgneb mais sõlmitud 400 miljardi dollari suurusele lepingule, mille kohaselt müüb Venemaa Hiinale 38 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.

Kokkulepped kujutavad endast nii diplomaatilist kui finantsilist toetust Putini jaoks, kes on olnud rahvusvahelise avalikkuse tule all seoses tUkraina sündmustega. Energia eksport on Venemaa jaoks esmane kõva valuuta allikas ning oodatakse, et hiinlased paneksid õla alla kallile gaasitrassi ehitamisele.

Venemaa on juba pikemat aega näinud Aasiat kui alternatiivset võimalust gaasi eksportida. See vähendaks ühtlasi Venemaa sõltuvust Euroopast. Lääne-Siber on nii Aasiast kui Euroopast sisuliselt sama kaugel, mistõttu õige infrastruktuuri korral pole vahet, kummale turule eksporditakse.

Oxfordi Energiauuringute Instituudi vanemteadur Keun-Wook Paik on öelnud, et gaasikokkulepe näol, mille kohaselt hakatakse gaasi tarnima läbi kavandatava Altai gaasitrassi, on tegu „Putini kättemaksuga“.

Lepingutingimuste kohaselt ostab CNPC ära ka 10protsendilise osaluse Venemaa naftafirma Rosneft tütarfirmas Vankorneftis. 

Hetkel kuum