Marge Väikenurm • 18. november 2014
Jaga lugu:

Marti Hääl: energeetika vabaturg ei toimi riigiabi tõttu

Marti Hääl
Marti Hääl  Foto: Andras Kralla

LNG terminali rajamises osalemisest huvitatud olnud Alexela Energia juht Marti Hääl ei soovinud täna Eesti-Soome kokkulepet kommenteerida.

“Kui olen kokkulepet näinud ja sellega tutvunud, siis saan midagi öelda. Ma ei hakka puusalt tulistama – ettevõtja ei saa niimoodi teha,” ütles ta. “Meid ja teisi projektide arendajaid ei ole läbirääkimistesse kaasatud. Ma ei tea, millal ja kas saame kokkulepet näha.”

Küll kinnitas ta, et gaasi osas tuleb eelkõige tulevikku vaadata, mitte elada vaid tänases päevas. Praegu on aga kogu Euroopa probleem, et vabaturg ei toimi energeetikas riigiabi tõttu.

„Perspektiivi vaadates peab võrdlema, kui palju maksavad energiaühiku kohta alternatiivsed kütuseliigid ja milline on nende nii-öelda keskkonna jalajälg. Kui niimoodi võrrelda, siis on maagaas vaatamata päritolule väga konkurentsivõimeline,“ lausus Hääl.

“Metaankütuste süsinikuheide on pea olematu, ka võrdluses taastuvate alternatiividega, ja energiaühik on konkurentsivõimeline dotatsioonideta võrdluses. On ülioluline, et gaasituru arendamisel ei tehtaks gaasivõrgu investeeringuid ega maksupoliitilisi otsuseid ilma nende pikaajalist ja terviklikku mõju gaasiturule põhjalikult hindamata, sest erinevalt elektrist, gaasist saab loobuda,” lisas Hääl.

Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt