Marti Hääl: energeetika vabaturg ei toimi riigiabi tõttu

18. november 2014, 15:07
Marti Hääl
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141118/NEWS/141119639/AR/0/Marti-Hääl.jpg

LNG terminali rajamises osalemisest huvitatud olnud Alexela Energia juht Marti Hääl ei soovinud täna Eesti-Soome kokkulepet kommenteerida.

“Kui olen kokkulepet näinud ja sellega tutvunud, siis saan midagi öelda. Ma ei hakka puusalt tulistama – ettevõtja ei saa niimoodi teha,” ütles ta. “Meid ja teisi projektide arendajaid ei ole läbirääkimistesse kaasatud. Ma ei tea, millal ja kas saame kokkulepet näha.”

Küll kinnitas ta, et gaasi osas tuleb eelkõige tulevikku vaadata, mitte elada vaid tänases päevas. Praegu on aga kogu Euroopa probleem, et vabaturg ei toimi energeetikas riigiabi tõttu.

„Perspektiivi vaadates peab võrdlema, kui palju maksavad energiaühiku kohta alternatiivsed kütuseliigid ja milline on nende nii-öelda keskkonna jalajälg. Kui niimoodi võrrelda, siis on maagaas vaatamata päritolule väga konkurentsivõimeline,“ lausus Hääl.

“Metaankütuste süsinikuheide on pea olematu, ka võrdluses taastuvate alternatiividega, ja energiaühik on konkurentsivõimeline dotatsioonideta võrdluses. On ülioluline, et gaasituru arendamisel ei tehtaks gaasivõrgu investeeringuid ega maksupoliitilisi otsuseid ilma nende pikaajalist ja terviklikku mõju gaasiturule põhjalikult hindamata, sest erinevalt elektrist, gaasist saab loobuda,” lisas Hääl.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. November 2014, 15:27

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing