Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    1000euroste arvete teema lööb ettevõtjad kahte leeri

    Merit Tarkvara omaniku ja juhi Andres Kerti sõnul on keskkonna suurim pluss, et see on olemas.Foto: Jassu Hertsmann

    Ettevõtjad peavad 22. detsembriks esimest korda deklareerima vähemalt 1000eurosed tehingud ja hetkel käib vajaliku keskkonna testimine. Osa testinud ettevõtjaid on aga platvormi suhtes kriitilised ning maksumaksjate liit kavandab allkirjade kogumist deklareerimisnõude tühistamiseks.

    Küsides Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liikmelt Lasse Lehiselt, kas tema on uut keskkonda katsetanud, vastas maksuekspert, et tal ei ole kavas seda teha. "Meie (maksumaksjate liit - toim) eesmärk on saavutada selle seaduse kehtetuks tunnistamine nii kiiresti kui võimalik. Veel detsembris alustame allkirjade kogumist vastavasisulisele pöördumisele," ütles Lehis.
    Lehise sõnul plaanivad nad riigikogule esitada kollektiivse pöördumise, millele peab olema antud vähemalt 1000 allkirja. Sarnast vormi kasutas hiljuti kaubanduskoda, kes soovis, et maksuseaduste muudatused oleksid pikema etteteatamise ajaga.
    Kui pöördumise tekst ja digiallkirjade kogumise tehniline lahendus on valmis, siis kutsub maksumaksjate liit kõiki pöördumisega ühinema. "Kui inimestel on huvi, siis võime välja pakkuda ka muid protestivorme. Praegu ei oska keegi isegi ennustada, kui palju probleeme ja pahandusi, lisatööd, vigu jne selle vormi täitmisega tuleb," ütles Lehis. "Praegu oleme saanud alles ükskuid kõnesid esimestelt raamatupidajatelt, kes on juba hakanud novembri andmeid kokku panema."
    Lehise sõnul peaks nn kulminatsioon saabuma 22. detsembril. "Selleks ajaks on kindlasti paljud juba oma pahameelt erinevatel viisidel väljendanud," lisas Lehis. Maksuameti teatel avaldas novembri keskel üle kahesaja ettevõtte soovi katsetada KMD INFi (käibemaksudeklaratsiooni lisa, kus kajastatakse ühe tehingupartneri kohta kogusummas vähemalt 1000eurosed käibemaksuta ostu- ja müügitehingud), ning kolm ettevõtet olid nõus oma senist kogemust jagama.

    3. detsembri seisuga on KMD ja KMD INFi testimissoovi avaldanud 256 ettevõtet. KMD INFi esitamist testivad nii majandustarkvara arendajad, tavalised käibemaksukohustuslased kui ka käibemaksugrupid. 185 ettevõtet testivad xml-faili laadimist, 160 ettevõtet csv-faili laadimist ning 5 masin-masin liidest.

    Esitatud on 221 deklaratsiooni, kus on KMD INFil midagi deklareeritud. Et need deklaratsioonid on süsteem ka vastu võtnud (st nende staatus on "esitatud"). Deklaratsioonide sisu ei ole maksuamet veel analüüsinud.

    Testkeskkonda ei plaani maksuamet kinni panna. Detsembrist jõustusid sõiduautode deklareerimisega seotud muudatused ja seoses sellega esitatakse detsembrikuu deklaratsioon uuel vormil. Ka seda uut vormi saab testida testkeskkonnas. Selle deklaratsiooni testimine algab eeldatavasti aasta alguses.

    Allikas: maksu- ja tolliamet

    Parandused käsitsi
    Testkeskkonda katsetanud Bigbanki pearaamatupidaja Ene Trikkant proovis xml-formaati. "Kuigi testimisest saadud kogemusi oleksid pädevamad hindama tarkvaraarendajad, näen mina kasutajana tulemust, mis on analoogne näiteks TSD (tulumaksu ja sotsiaalmaksu deklaratsioon - toim) üleslaadimisega e-maksuametisse," ütles Trikkant. Tema sõnul oli testkeskkond sarnane e-maksuametiga ja kõik toimis. "Miinusena võiks välja tuua seda, et kord xml-failina üles laetud deklaratsiooni ei saa kustutada ja uuesti üles laadida, vaid tuleb parandused teha käsitsi," märkis ta.
    Sama muret jagas xml-formaati katsetanud Rapla Tarbijate Ühistu finantsjuht Lya Tuuksam. "Ei saa öelda, et olen testimise edukalt lõpetanud ja valmis deklaratsiooni esitama. Need asjad ei kulge nii lihtsalt," ütles Tuuksam. Tema sõnul sai ta pingutusega valmis faili, mida maksuameti testkeskkond aktsepteeris, kuid selleks oli ta sunnitud majandustarkvarast tekitatud faili käsitsi parandama.
    Tuuksami sõnul on nad pidanud KMD INFi jaoks oma majandustarkvara uuendama kahel korral, aga soovitud tulemust hetkel veel ei ole. "Samal ajal kui ettevõtte tarkvara vajas korduvaid muudatusi, tehti ka maksuameti testkeskkonnas mitmeid kordi parandusi ja paigaldati uusi versioone," lisas ta.
    Käibedeklaratsiooni vorm KMD koos oma lisaga INF, mis tuleb esitada esmakordselt novembrikuu kohta, muutub Tuuksami sõnul juba kuu aja pärast. Tema jaoks on täiesti arusaamatu, miks on kehtestatud vorm ainult üheks kuuks. "Majandustarkvara arendajatele on jäetud vähe aega, mitu korda järjest on maksuameti esitatud uued tehnilised spetsifikatsioonid," ütles ta.
    Tuuksami sõnul on nad ettevõttesiseselt otsustanud KMD nn vahepealse vormiga (novembrikuu kohta) kuidagi-moodi hakkama saada: programmi tekitatud fail tuleb käsitsi parandada ning loodetavasti õnnestub siis deklaratsiooni esitamine.
    "Majandustarkvarale järjekordse uue versiooni paigaldamise võtame ette siis, kui arendajal on valmis lahendus, mis võimaldab KMD elektroonselt esitada detsembrikuu kohta kehtiva vormi järgi. Sellega kaasneb ettevõtte jaoks paratamatult järjekordne täiendav ressursikulu," lausus Tuuksam. Tema sõnul peab maksuameti testkeskkond ilmselt jääma avatuks ka jaanuaris.
    "Kui andmete esitamised lõpuks õnnestuvad, jääb üle vaid loota, et lõpptulemusena käibemaksupettused tõepoolest ka vähenevad ja konkurentsikeskkond muutub võrdsemaks," ütles Tuuksam.

    Ei tasu leili minna!Jüri Ross, kaubamärki Büroomaailm kasutava Infotark ASi tegevdirektor

    Kindlasti jõuame 22. detsembriks esitada. Ise küsimus, kas on mõni näpukas sees nagu alati, kui katsetad tarkvara esimest korda reaalajas. Kuid see on kindlasti selline asi, mis on hiljem parandatav. Karta seda ei saa.

    Kui mõlemad pooled suhtuvad heatahtlikult, siis leitakse ka lahendus. Alati on igal algatatud asjal head ja vead. Ei maksa siin selle juures leili minna!

    Meie meelest ei ole see keeruline asi, kui rääkida ettevõtte tarkvarast. Kõik firmad võtavad toodete ja klientide kaupa välja käibeid ja kasumeid. Kui seda oskad, miks sa ei oska 1000eurost arvet välja võtta? Meie jaoks on isegi naeruväärt jutud, et see on keeruline.

    Kogu aeg täiendad midagi oma tarkvaras. Meil on firmas kaks inimest, kes teevad tarkvara arendustöid. Kõik see läks tööpäevas kaheksa tunni sisse, lihtsalt lükkad mõne muu arenduse edasi. Kui tuleb mõni käibemaksumuudatus, siis on ju sama lugu.

    Kõik pole kriitilised
    Merit Tarkvara omanik ja juht Andres Kert oli testimisega rahul, katsetades xml-failil põhinevat liidest. Tema sõnul on keskkonna suurim pluss, et see on olemas, sest varem polnud käibedeklaratsiooni importimise võimalust üldse, rääkimata testkeskkonnast. "On väga hea, et selline testkeskkond tehti, aga see ei erine olemuselt reaalsest maksuameti keskkonnast. Nad eraldi programmi ei tee ja polegi vaja. Ilmselt idee on selles, et need andmed ei ole reaalsed, vaid testandmed hoitakse reaalsetest eraldi, mis on väga mõistlik," ütles Kert.
    Kert lausus, et lõppkasutaja seisukohalt ta testkeskkonna tähtsust üle ei hindaks, sest lõppkasutajad seda iseenesest ei näegi. Seda näevad testivad tarkvarafirmad. "Prioriteedi mõttes on olulisem, et kõik need sajad tuhanded kasutajad, kes e-maksuametis käivad, et neil oleks mugav toimetada," ütles ta.
    Kerdi sõnul keskendub tema ettevõte oma tarkvara arendamisele, mida on ilmselt kõigil tarkvaraarendajatel sel sügisel päris palju teha. "Me ei ole analüüsinud selle pilguga, mis meil on head või halba. Meie oleme oma testimised, mis tahtnud, saanud ära teha. Selles tähenduses see keskkond meid rahuldab," lisas ta.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.