Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lux Leaksi valgusvihk ulatub Eestisse

    Enim Lux Leaksiga lekkinud dokumente on koostanud PricewaterhouseCoopers.Foto: EPA

    Üleilmsed nn Lux Leaksi dokumendid heidavad valgust ka paari Eesti firmaga seotud kontsernide salajastele maksukokkulepetele, millega Luksemburgi maksuparadiisi võlusid ära kasutati.

    Jean-Claude Juncker turmtule allLux Leaks pani löögi alla novembri alguses ametisse asunud Euroopa Komisjoni uue juhi Jean-Claude Junckeri, kes Luksemburgi kauaaegse rahandus- ja peaministrina ei saanud taolisest maksumudelist sugugi teadmatuses olla.

    Avalikuks saanud maksude massiline vältimine tekitas paksu pahameelt ajal, mil finantskriisi tõttu on tavakodanike maksukoorem järjest kasvanud.

    Juncker on eitanud süüdistusi, mille kohaselt just tema oli Luksemburgi maksusüsteemi arhitekt.

    Samas kirjutas Financial Times, et peaministrina kiitis Juncker Luksemburgi maksuseadusi, mis on omakorda põhjus, miks näiteks Skype just Luksemburgi oma asukohaks on valinud. Põhjus on riigi soodne fiskaalkeskkond, tsiteeris leht.

    Lux Leaks on juba Luksemburgi maksukeskkonnale mõju avaldamas. Nimelt on seal otsustajate laual eelnõu, mille kohaselt hakkab tulevikus maksuametit iga eelotsuse tegemisel nõustama spetsiaalne komisjon. Määravaks muutub maksukokkulepet taotlevate ettevõtjate võime tõestada, et nad omavad reaalset majandustegevust Luksemburgis. Lisaks muutuvad maksuameti eelotsused tasuliseks.

    Maailma uurivate ajakirjanike organisatsioon ICIJ (The International Consortium of Investigative Journalists) avaldas esmalt novembris ja täiendavalt sel nädalal kokku sadade ettevõtete salajasi maksukokkuleppeid Luksemburgi maksuametiga.
    Dokumentides kooskõlastati maksuametiga kontsernide struktuurid, millega ettevõtteil õnnestus grupi lülide tulumaks kohati lausa alla 1% taseme viia. Kusjuures maksude võluväel kaotamiseks ei pidanud ettevõtted Luksemburgis reaalselt tegutsemagi - sinna tuli sättida vaid vajalikud valdusfirmad.
    Skype ja Forticom. Eesti ettevõtetest on Lux Leaksi dokumentidesse sattunud meie rahvusvaheline IT-edulugu Skype ja OÜ Forticom (endine AS), mis praegu kuulub Londoni börsil noteeritud Mail.ru gruppi.
    Skype'i tarkvara arendav Skype Technologies OÜ on alates asutamisest 2004. aastal kuulunud Luksemburgi ettevõttele Skype Technologies S.A., mille 2011. aastal omandas Microsoft. Lux Leaksi maksudokumendid Skype'i kohta pärinevad ajast, mil Skype kuulus eBay'le.
    Forticomi omanike hulka ilmusid Luksemburgi ettevõtted 2007. aastal, mil Forticom investeeris Venemaa suhtlusportaali haldavasse Odnoklassniki Ltd-sse ja ettevõtte käibe- ning kasuminumbrid rallima hakkasid. 2008. aastal sai Forticomi emafirmaks Briti Neitsisaartel registreeritud ettevõte ehk grupi struktuur mängiti taas ümber.
    Ernst & Young ja PricewaterhouseCoopers. Skype'i omanikke on Luksemburgi maksuametiga suheldes abistanud Ernst & Young, Forticomi omanikku Tiger gruppi esindas PricewaterhouseCoopers (PwC). Seega on suurkontsernide jaoks kokku miljardite eurode maksude optimeerimisel olnud võtmeroll üleilmsetel nõustamisfirmadel. Enim Lux Leaksiga lekkinud dokumente on koostanud PwC.
    Nagu öeldud, optimeerivad kontsernid üle maailma, sh mainitud Eesti firmadega seotud grupid, oma Luksemburgi kaudu üles ehitatud struktuuri abil makse. Kuidas see siis käib? Levinuim moodus on see, et Luksemburgi emafirma kasutab tütarettevõttesse investeerimisel instrumente, mille abil saab hiljem tütarettevõttest emafirmasse maksuvabasid makseid teha.
    Lihtne skeem. Täpsemalt näeb lekkinud maksudokumentidest kõige sagedamini paistev maksuskeem välja nii, et investor X paigutab ettevõttesse Y näiteks 100 miljonit eurot, kuid sellest vaid 1 miljoni omakapitalina ja ülejäänud 99 miljonit sellise laenuna, mida on võimalik hiljem omakapitaliks konverteerida (inglise keeles CPECs ehk convertible preferred equity certificates).
    Luksemburgi seaduste kohaselt võib kontsernisisese laenu intress olla seotud kasumiga ja lisaks on võimalik vastava laenu intressiks määrata kas või 99% kasumist. Teisisõnu ei kehti Luksemburgis Eestis olev kord, mis sunnib kontsernisiseste laenude intresside puhul turuhinda järgima. Samas suurte laenusummade puhul piisab ka mõneprotsendisest intressist, et iga aasta sadu tuhandeid või miljoneid eurosid kontserni lülidest maksuvabalt kätte saada.
    Et laenuintressi tulu pole Luksemburgis tulumaksuga maksustatud, ongi võimalik valitud osa kasumist maksuvabalt liigutada - intresside tasumine näiteks Eestist välja pole ka siin tulumaksuga maksustatud, nagu seda on dividendide maksed.
    Eesti firma maksude optimeerimise skeem Luksemburgis.

    Luksemburgil on mitmeid eeliseid

    Luksemburg on tuntud soodsa ettevõtluskeskkonnaga riigina, millel on lisaks madalatele maksudele ka muid eeliseid, nagu näiteks kõrgharidusega spetsialistide olemasolu ja geograafiline asukoht.Mõistagi võib hoogustuda juba niigi aset leidev debatt Euroopa Liidu maksureeglite suuremaks ühtlustamiseks ning Luksemburgi maksuhaldurile võidakse avaldada survet ettevõtete jaoks väga soodsate maksukokkulepete vältimiseks tulevikus. Samas on vähetõenäoline, et see Luksemburgi ettevõtluskeskkonna atraktiivsust oluliselt vähendaks.Kogu (Lux Leaksi skandaalis - toim) kõne all olev maksunõustamine on tehtud täielikus vastavuses Luksemburgi ja rahvusvaheliste maksuseadustega, sh Luksemburgis kehtiva maksude eelkokkuleppe regulatsiooniga ning keegi ei ole tõstatanud küsimust selle seaduslikkusest.Ajakirjanduse poolt on tõstatud küsimus pigem selles osas, kas Luksemburgi valitsuse poolt kehtestatud taolisi maksukokkuleppeid võimaldav regulatsioon on põhjendatud ja õiglane Euroopa Liidu ja rahvusvahelises kontekstis.Otsused soodsateks maksukokkulepeteks on teinud Luksemburgi maksuhaldur, mitte maksunõustajad, ning PwC ja teiste maksnõustajate roll on seisnenud ainult taoliste maksustruktuuride välja töötamises, mida maksuhaldur peab aktsepteeritavaks ning on nõus neile oma siduva eelotsuse andma.Eelotsuste taotlemine on maksunõustamise raames üsna tavaline protsess ja sellega puutub kokku iga vähegi tõsisem maksukonsultant. Eelotsuse küsimise käigus avaldatakse riigiasutusele kõik olulised asjaolud ja küsitakse kas esitatud info valguses on üks või teine tehing lubatud.PwC on alati järginud ja jääb ka edaspidi järgima maksunõustajate eetikakoodeksit, mis näeb muuhulgas ette, et meie nõuanded peavad rangelt tuginema seadustele ja vajadusel ka sisaldama hoiatust, et mõnda tehingut või tegevust võivad teised osapooled või huvigrupid tõlgendada kliendist erinevalt.Ka hoiduvad PwC konsultandid nn skeemitamisest, millel puudub majanduslik sisu. Seega ma ei näe, et Lux Leaks omaks otsest mõju maksunõustamisele kui teenusele, küll aga võib omada kaudset mõju läbi üle-euroopaliste ja globaalsete maksuregulatsioonide ühtlustamise ja karmistamise.Ago Vilu, AS PricewaterhouseCoopersi juhtivpartner

    Hübriidsed finantsinstrumendid. Attela advokaadibüroo vandeadvokaat ja maksunduse ekspert Marko Saag selgitas, et kuigi Lux Leaksi juhtumid seonduvad mitmete erinevate valdkondade ja instrumentidega, on enamik neist seotud just hübriidsete finantsinstrumentidega, mille kasutamise vastu on ka Euroopa Komisjon algatanud mitmeid initsiatiive, sh ema- ja tütarettevõtete direktiivi muudatuse.
    "Hübriidsed finantsinstrumendid on lepingulised suhted, mis kujundavad tehtavad maksed allikariigis mahaarvatavaks intressiks ning saajariigis maksuvabaks dividendituluks, saavutades seeläbi topeltmaksuvabastuse," ütles Saag. Ta lisas, et selliseid instrumente kasutatakse küllaltki laialdaselt ning sõltuvalt riigist kas konverteeritava laenu, tagasiostetavate eelisaktsiate vms vormis.
    Luksemburg võib eeliseid kaotada. Saagi sõnul annab Lux Leaksi skandaal rahvusvahelise maksuõiguse kontekstis nähtava kinnituse sellele, et kontsernide ja tehingute struktureerimisel otsitakse sageli maksuefektiivseimat võimalust, võttes arvesse erinevate riikide maksusüsteemide eripärasid. "Selliseid "auke" leidub erinevate riikide maksusüsteeme kombineerides küllaltki palju," märkis ta.
    Konsultatsioonifirma Ernst & Young Baltic ASi juhtivpartner Ivar Kiigemägi ütles, et pole Lux Leaksi teemat väga detailselt jälginud, kuid hetkel on aktuaalsed mitmed maksuteemad, mis tulevikus vähendaksid Luksemburgi tulubaasi. "Luksemburgi kohta võib lühidalt öelda, et ta on väikese riigina püüdnud olla atraktiivne maksustamise seisukohalt ja liiga suure tüki suurriikide tulust ära hammustanud," ütles Kiigemägi.
    Lux Leaksi skandaali laiem tagajärg on tõepoolest surve kasv maksude harmoniseerimisele Euroopa Liidus. Euroopa Komisjoni uus juht, kauaaegne Luksemburgi rahandus- ja peaminister Jean-Claude Junckergi on Lux Leaksi tõttu kriitika all olles enese õigustamiseks öelnud, et selline skandaal on võimalik seetõttu, et riikide maksudes on erisused, mida saab üksteise vastu välja mängida.
    Lisaks kontrollib Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik praegu mitme suurfirma maksukokkuleppeid Luksemburgi ja Hollandi maksuametitega sellest aspektist, kas tegemist pole mitte keelatud riigiabiga.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Indrek Kasela astub tagasi, juhatus jätkab kahe liikmega
Lõpule on viidud Indrek Kasela tagasi astumine PRFoodsi juhi kohalt ja tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest, selgub börsiteatest.
Lõpule on viidud Indrek Kasela tagasi astumine PRFoodsi juhi kohalt ja tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Riik võtab tänavu 150 miljonit eurot dividende
Riigile kuuluvad äriühingud ja need, mille üle riigil on otsustusõigus, tasuvad tänavu dividende 158 miljonit eurot, millest riigikassasse jõuab 152 miljonit eurot.
Riigile kuuluvad äriühingud ja need, mille üle riigil on otsustusõigus, tasuvad tänavu dividende 158 miljonit eurot, millest riigikassasse jõuab 152 miljonit eurot.
Eesti üks rikkamaid naisi avas Tallinna kesklinnas uue äri
Endine Moskva ametniku abikaasa ja Eesti üks rikkamaid naisi Tatjana Rose (varem Liksutova) vabanes oma restoraniärist ja avas uue ettevõtmise otse Gianni restorani kõrval.
Endine Moskva ametniku abikaasa ja Eesti üks rikkamaid naisi Tatjana Rose (varem Liksutova) vabanes oma restoraniärist ja avas uue ettevõtmise otse Gianni restorani kõrval.