Sirje Rank • 14. november 2014 kell 8:45

EL taunib Starbucksi maksuskeemi

Starbucksi kohvik  Foto: Scanpix/Reuters

Hollandi ametivõimud on võimaldanud kohvikuketil Starbucks kantida tulusid läbi oma Hollandisse asutatud tütarettevõtete viisil, mis ei ole kooskõlas rahvusvaheliste maksustamisstandarditega, leiab Euroopa Komisjon.

Starbucksi maksukokkulepe Hollandiga ei vasta kontsernisisese hinna määramise printsiipidele, teatas Euroopa Liit täna avalikustatud hinnangus sellele maksuskeemile.

Sellise kokkuleppega on Holland andnud Starbucksile eelise, vahendab Euroopa Komisjoni seisukohta agentuur Bloomberg.

Euroopa Komisjoni konkurentsiamet on luubi alla võtnud rea suurfirmade maksukokkuleppeid ELi riikides, mille puhul on alust kahtlustada, et need annavad antud ettevõttele konkurentsi moonutava eeliskohtlemise.

Starbucksi kõrval on luubi all USA tehnoloogiahiiu Apple maksukokkulepped Iiri maksuametiga ning firma Fiat Finance & Trade maksustamine Luksemburgis.

Euroopa Komisjoni hinnangul jääb maksudest kõrvalehoidmise ja agressiivse optimeerimise tagajärjel aastas laekumata ligi miljard eurot maksutulu. Summa on pea sama suur kui ELi kogu seitsme aasta eelarve. 

Hetkel kuum