Sirje Rank • 19. detsember 2014 kell 7:03

Luksemburg teeb maksukokkulepped avalikuks

Luksemburgi endine peaminister Jean Claude Juncker ja praegune valitsusjuht Xavier Bettel  Foto: Scanpix/REuters

Luksemburgi peaminister Xavier Bettel teatas eile, et loobub plaanist Euroopa Liidu vastu kohtusse minna ning on valmis avalikustama kõik Luksemburgis firmadega sõlmitud nn maksustamisalased eelkokkulepped.

Seda teatas Luksemburg seejärel, kui Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager oli palunud kõigil ELi liikmesriikidel taoliste maksulepete kohta infot anda.

„Kui reeglid on kõigile ühesugused, siis ei ole me tegelikult nende vastu,“ ütles Bettel Brüsselis eile lõppenud valitsusjuhtide Ülemkogul. „Ja kui kõik on ühes paadis, saame loobuda (Euroopa) Komisjoni vastu kohtusse minemast,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Euroopa Komisjon palus kõigil 28 liikmesriigil anda täisnimekiri firmadest, mis ajavahemikul 2010-2013 on maksustamise osas eelkokkuleppeid sõlminud. Tänavu aprillis ähvardas Luksemburg komisjoni kohtuga, kui riigist sellist infot küsiti.

Euroopa Komisjon on võtnud luubi alla rea suurkorporatsioonide maksukokkuleppeid Iirimaa, Luksemburgi ja Hollandi  maksuametitega, käsitledes seda võimaliku illegaalse riigiabi aspektist.

Lisaks lekkis avalikkuse ette hulk infot Luksemburgis sõlmitud eelotsuste kohta, millest nähtus, et rahvusvahelistel suurfirmadel on õnnestunud oma maksuprotsent kohati vaid ühele protsendile optimeerida. Puhkenud skandaalis sattus löögi alla Euroopa Komisjoni uus president Jean-Claude Juncker, kes oli enne seda ametit pikaaegne Luksemburgi rahandus- ja peaminister. 

Eestis on siduvaid eelotsuseid aastate lõikes tehtud järgmiselt: 2011 (16), 2012 (23), 2013 (16) ja 2014. aastal tänase päeva seisuga 19. Maksu- ja tolliameti tehtud siduvate eelotsuste kokkuvõtted on leitavad siit.

Kõige enam küsitakse maksuametist ühinemiste ja jagunemiste ning erinevate laenutehingute tulumaksu aspektide kohta, ütles avalike suhete juht Rainer Laurits.

Euroopa Komisjon on muuhulgas küsinud maksuametilt infot otsuste kohta, kus Eesti maksuamet annab ettevõtjale seadusest mingi soodsama tõlgenduse. Eesti maksuhalduri tehtud otsused puudutavad aga ainult seaduse sätte selgitamist. Ehk me ei anna eelotsustega maksusoodustusi, selgitas Laurits.

Hetkel kuum