Sirje Rank • 7 jaanuar 2015

Euroopa keskpankuritel tohutud palgavahed

Mario Draghi ja Vitas Vasiliauskas.  Foto: Scanpix/Reuters

Uuest aastat rahaliiduga liitunud Leedu keskpanga juhi Vitas Vasiliauskase aastapalk 77 107 eurot on vaid viiendik Euroopa Keskpanga juhi Mari Draghi aastapalgast ning tema Belgia kolleeg Luc Coene teenib seitse korda rohkem, näitab viimane avalik info.

Leedu on euroala üks vaesemaid liikmesriiike, mis loodab ühisraha toel elatustaset kiiremini tõsta.

Keskpankurite palgavahed illustreerivad üsna hästi vahesid sissetulekute tasemes ning näitavad päris hästi, et need majandused ei ole sarnased, kommenteeris agentuurile Bloomberg Danske Banki arenevate turgude ökonomist Lars Christensen.

Leedu keskpanga juhi palka vähendas järsult üleilmne majanduskriis. Samas turbulentsis on kahanenud ka näiteks Kreeka keskpanga juhi sissetulekud – 7342 eurole kuus pärast makse. Koondsummana ei ole palgaandmeid esitatud. Kreeka praeguse keskpangajuhi eelkäija nõustus vabatahtlikult kahe palgakärpega – üks oli 20% ja teine 30%.

Belgia keskpanga juhi 545 369 euro suurusele aastapalgale ei ole Euroopa Keskpanga nõukogus võrdset. Mario Draghi palk 2013. aastal oli 378 240 eurot.

Läinud aasta kevadel kirjutas Äripäev, et 2012. aasta juunis Eesti Panga presidendi kohale asunud Ardo Hansson sai ligikaudu 7781eurost kuupalka. 2013. aastal oli tema põhipalk väiksem – 7414 eurot kuus. Kui aga arvestada juurde lisatasud ja hüvitised, maksti Hanssonile pangast 2013. aastal kokku keskmiselt 8235 eurot kuus.

Foto: Bloomberg
Hetkel kuum