Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Klaasist maja lubab stressivaba elu

  Klaasist elamu toetab elaniku biorütme ja vähendab stressi.Foto: Photon Space Project

  Nutika maja projekt nimega Photon Space seab eesmärgiks taastada inimese loomulikud biorütmid, vähendada stressi ning parandada und ja tervist. Ehitis on üleni klaasist ja meenutab elu kasvuhoones.

  Klaasi kasutamises pole küll midagi uut, kuid üleni klaasist maja aitab selle elanikel saavutada ühise hingamise päeva ja öö loomulike rütmidega. Photon Space'i idee autor Charlie Sharman märkis, et päikesevalgusel on tervisele, meeleolule ja produktiivsusele suur kasu. Ometi veedab moodsa aja inimene liiga palju aega siseruumides ja ignoreerib fakti, et päevavalgust on vaja nii psühholoogilistel kui ka füsioloogilistel põhjustel, et püsida terved ja hoida meeleolu, kirjutab Äripäeva erileht Oma Maja.
  Käivitatud on ka teaduslik eksperiment: Oxfordi ülikooli professor Russell Foster uurib Photon Space'i abil päevavalguse positiivseid mõjusid ja seda, kuidas inimese keha 24 tunni jooksul käitub. Uuringust võtab osa 300 inimest ja eksperiment kestab kokku neli aastat. Iga uuringus osaleja elab klaasmajas kolm nädalat. Charlie Sharmani sõnul on projekt ka hea võimalus uurida klaasi tehnoloogilisi omadusi.

  Biorütme toetav klaasist elamu

  Pindala: 45 m2

  Hind: 281 000 eurot

  Tellijad, idee autorid: Charlie Sharman, William Sharman, Fiona Sharman, Matthew Sharman (Cantifix)

  Arhitekt: Brent Richards (Transpolis Global Urban Designers & Architects)

  Vaata lisaks: www.thephotonproject.org

  Tervendaval majal nutikas klaas
  45ruutmeetrises majas on kasutatud mitmekihilist heade isolatsiooniomadustega klaasi, mistõttu võib selles majas elada aasta ringi. Klaas peab kinni 63% päikesekiirgust, 99,9% kahjulikku ultraviolettkiirgust ja kuni 85% väljast tulevast mürast. Lisaks laseb see läbi rohkem sinise spektri valgust, mis omakorda aitab vähendada stressitaset ja reguleerida unemustreid.
  Jääb veel küsimus, kuidas säilib klaasist majas privaatsus – kardinaid ju ei ole. Tänu töötlemisel kasutatud tehnoloogiale on võimalik klaas puldi või nutitelefoni nupuvajutuse peale matiks muuta. Nii võib ka keset päeva uinaku teha.
  Kompaktses elamus on sisustatud elutuba, magamistuba ning moodulköök ja vannituba. Tellida saab ka omaenda Photon Space'i maja, kuid tervisel on hind – maja hinnad algavad 281 000 eurost. Klaasist stressi leevendav maja lubatakse kohale toimetada ja püstitada alates tellimisest kolme kuu jooksul.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

LHV võlakirjad märgiti pea 2,5 kordselt üle
Eelmisel reedel lõppes LHV Groupi esimese taseme täiendavatesse omavahenditesse kuuluvate võlakirjade pakkumine finantsinstitutsioonidele ja suurema investeerimisportfelliga teadlikumatele investoritele.
Eelmisel reedel lõppes LHV Groupi esimese taseme täiendavatesse omavahenditesse kuuluvate võlakirjade pakkumine finantsinstitutsioonidele ja suurema investeerimisportfelliga teadlikumatele investoritele.
Joonas Jõgi: Eestis avaldatakse isikuandmeid kohati valimatult
Euroopa Kohtu otsus tunnistada kehtetuks äriregistrites tegelike kasusaajate andmete vabalt kättesaadavaks tegemise kohustus rõhutab infoteenuse pakkujate vastutust, kirjutab Äripäeva Infopanga juht Joonas Jõgi.
Euroopa Kohtu otsus tunnistada kehtetuks äriregistrites tegelike kasusaajate andmete vabalt kättesaadavaks tegemise kohustus rõhutab infoteenuse pakkujate vastutust, kirjutab Äripäeva Infopanga juht Joonas Jõgi.
TS Laevad kutsub juhatuse liikme tagasi
Tallinna Sadama tütarettevõte TS Laevad nõukogu kutsus juhatusest tagasi teenindusvaldkonna juhi Ave Metsla, tema volitused lõpevad 9. detsembril.
Tallinna Sadama tütarettevõte TS Laevad nõukogu kutsus juhatusest tagasi teenindusvaldkonna juhi Ave Metsla, tema volitused lõpevad 9. detsembril.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.

Olulisemad lood

Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.