Sirje Rank • 16. märts 2015 kell 7:01

Putin oli Krimmis valmis tuumakonfliktiks

Putin allkirjastamas Krimmi ühendamist Venemaaga.  Foto: EPA

Venemaa president Vladimir Putin ütles, et aasta tagasi Krimmi annekteerides oli ta valmis Venemaa tuumaarsenali kõrgendatud valmisolekusse seadma, kui USA ja ta liitlased sekkunud oleks.

„Me olime selleks valmis,“ ütles Putin eile õhtul Venemaa riigitelevisioonis näidatud Krimmi annekteerimise aastapäevaks valminud dokumentaalfilmis. Putin ütles, et oli hoiatanud USAd ja Euroopat sekkumast, süüdistades neid Venemaa toetatud Ukraina presidendi Viktor Janukovitši kukutamise organiseerimises. „Ma arvan, et see oli põhjus, miks keegi ei tahtnud alustada maailma tasemel konflikti,“ tsiteeris Putinit agentuur Bloomberg.

Millal intervjuu toimus, filmist ei selgu.

Putin ütles, et saatis sõjaväeluure ja mereväe eliitüksused ette valmistama Krimmis asunud Ukraina vägede desarmeerimist.

Filmis nimetas Putin USA presidendi Barack Obama valitsust nukumeistriteks, kes lavastasid ja suunasid mullu veebruaris Janukovitši kukutanud meeleavaldusi Kiievis.

Filmis ütleb Putin, et otsustas Krimmi annekteerimise pärast kogu öö väldanud kriisikohtumist 22.-23. veebruaril, et päästa valdavalt venekeelse elanikkonnaga Krimm Kiievi natsionalistide käest. Putini sõnul oleksid natsionalistid tapnud ka Janukovitši, kui Venemaa poleks talle varjupaika andnud.

Putin ütles, et andis enne Krimmi annekteerimist korraldus salajase arvamusküsitluse korraldamiseks, mis näitas, et 75% vastanuist toetas asjade sellist käiku. Kuidas see läbi viidi, filmist ei selgu.

Relvastatud mehed hõivasid Simferoopolis parlamendi ja kohaliku omavalitsuse hooned 27. veebruaril. „Referendum“ Krimmi Venemaaga liitmise üle toimus 16. märtsil.

Algselt eitas Putin Venemaa sõjaväelaste saatmist Krimmi, väites, et taolisi vorme nagu kandsid tunnusmärkideta „rohelised mehed“, võib osta kohalikust rõivapoest. Aprillis möönis Putin telepressikonverentsil, et Venemaa sõdurid olid abiks kohalikele omakaitse üksustele.

Venemaa polnud kindel, kuidas reageerivad USA ja Euroopa Liit ning käskis oma vägedel valmis olla igaks võimalikuks arenguks, ütles Putin. „Ma rääkisin oma kolleegidega ja ütlesin neile, et see on meie ajalooline territoorium, seal elavad Venemaa inimesed, kes on ohus ja keda me ei või saatuse hoolde jätta.“

Putini sõnul on nüüd prioriteediks 3,7 miljardit dollarit maksva silla ehitamine üle Kertši väina, et luua Venemaa ja Krimmi vahele püsiühendus.

Küsimusele, kas ta käituks samamoodi, kui tal tuleks uuesti otsustada, vastas Putin: „Loomulikult. Ma ei oleks seda kunagi teinud, kui ma poleks uskunud, et just nii tuleb toimida.“

Film oli eetris pärast pea nädala väldanud spekulatsioone Putini asukoha ja tervisliku seisundi üle. Presidendi tänase päevakava järgi peaks Vladimir Putin taas avalikkuse ette naasma. 

Hetkel kuum